16 december 2009

En vit jul


Julros (Helleborus) och uppstammade Azaleor

Med tanke på hur väder och vind har betett sig de senaste dagarna (och hur väder och vind har utlovats bete sig under de kommande dagarna) så tyder alla tecken på att årets jul kommer att bli vit, åtminstone i Esse! Det finns sannerligen orsak till att hurra!

I samband med snöflingornas ankomst dök också, passligt nog, både snövita julrosor och uppstammade azaleor upp på Petterssonsvägen. Julrosorna vi fick in i år var såpass vackra att jag (Ida), Stina och Helena (som för dagen befann oss i affären) stod och gapade av förundran. Det bör kanske tilläggas att det inte alltid är så lätt att imponera på oss...

Det är roligt att se hur folk under de senaste åren har fått upp ögonen för lite nyare julblommor. Julrosen är ju verkligen en fantastisk julblomma som kan hänga med i flera år (inte enbart under julen), förutsatt att den får rätt behandling. Under julen och framtill våren kan julrosen vara inomhus (placera den gärna lite svalare, t.ex. i tamburen). När tjälen gått ur marken - plantera rosen utomhus och låt den förbli där. Under påföljande år kommer blomman att blomma utomhus, mitt i vintern!

Azalean är minst lika fantastisk som julrosen, trots att den inte hänger med riktigt lika länge och trots att den inte blommar utomhus vintertid. Azalean bör hållas inomhus! Den uppstammade versionen är riktigt vacker. Faktum är att jag hittills inte har träffat någon som inte gillat azalean. Det är nästan så att man kunde stämpla azalean som den ultimata presentblomman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar