10 maj 2010

Odla!



Morötter och lök i all ära men om man för det första har möjlighet att anlägga ett grönsaksland och för det andra ork att sköta odlingarna så rekommenderas också dessa trevligheter:

Squash kan (i dagarna) förodlas inomhus och planteras ut efter frostnätter. Denna gurkbesläktade, solälskande grönsak gör sig alldeles utmärkt på sommarens grillfester, gärna i kombination med halloumiost.
Brytbönor är också ett bra alternativ i landet. Dessa kan med fördel förodlas inomhus och planteras ut när vädret är tillräckligt gynnsamt (kom ihåg att bönor överlag är speciellt känsliga för kyla och frost). Brytbönor äts hela efter förvällning (koka upp hastigt) och är perfekta i olika woker. Om skörden blir stor kan de förvällas, frysas och användas senare.
Mangold kan i motsats till de två föregående grönsakerna sås direkt på friland. Användningsområden för den rödbetsbesläktade mangolden är ungefär samma som spenatens... Använd den i stuvningar, i soppor, i wok, som fyllning i pajer osv. Både förvällda blad och kokta/stekta "stammar" kan användas!

Sådär överlag så kan man tänka på att testa friskt, köpa ordentliga frön (alltså inte de allra billigaste :), läsa instruktionerna på fröpåsarnas baksida och tänka logiskt gällande skötsel (vattna när växterna är torra, låt bli att vattna när myllan är blöt, undvik stenskarp, näringsfattig jord osv.) och att läsa sig fram till information (böcker, internet). Att skörda egna grönsaker är fest!

Ps. Krukodling skall inte förringas! Bland annat brukar smultron, mangold, spenat, olika sallader, kryddor, tomater och paprika lyckas riktigt bra i kruka!



---------------------------------

6 kommentarer:

  1. Oj, det där med smultron måste jag övertala mamma att testa i kruka på balkongen!

    SvaraRadera
  2. Halloj Jessica! Vad härligt med lite kommentarer :). Hälsa din mamma att alla sommarlovande döttrar borde få ha lite smultron i sin närhet!

    SvaraRadera
  3. Kan du ge mer exempel på sånt som kan sås direkt på friland? Kommer hem till Österbotten lite väl sent för att kunna förodla :(

    //M

    SvaraRadera
  4. Inga problem! Olika typer av sallad (allt från rucola till asiatiska blandningar), olika löksorter, olika typer av morötter (gula, vanliga osv.), ärtor, rödbetor (jättegott att skala, skiva, steka eller "baka" i ugn med lite olivolja å flingsalt), rädisor, svartrötter (skala å koka...), kryddor (typ; oregano, basilika, timjan - placera soligt) osv. osv.

    Dessutom går det att köpa färdiga purjo-, gräslöks-, blomkåls-, vanlig kål- och broccoliplantor till exempel hos Petterssons och plantera ut dem i början/mitten av juni :).

    Lycka till!

    SvaraRadera
  5. Oj, finns de broccoliplantor! Har du nån erfarenhet om hur det går att odla sånt utan bekämpningsmedel å så? (de e väl annars ofta ganska besprutade) Ja kommer ett varv sen när ja kommer hem :)

    //M

    SvaraRadera
  6. Hmm... Du har så rätt, det är jättevanligt att skadeinsekter ger sig på "kålarna". Ett tips är: täck plantorna med fiberduk. Täck dem i samband med att du planterar plantorna och låt duken (som förstås låter solen lysa igenom) vara kvar under hela odlingsprocessen! Fiberduk brukar i allmänhet funka relativt bra som skydd mot oönskade småttingar...

    SvaraRadera