16 maj 2010

Odla mera!För att fortsätta på odlingstemat så kan jag meddela att tomatplantor i olika varianter finns till försäljning hos Petterssons. Rättare sagt i "vanliga", cocktail, miniplommon och gula uppsättningar. Plantorna är ännu ganska små men snart är de definitivt försäljningsdugliga.
Tomater odlas ofta i växthus men går också alldeles ypperligt att odla på balkong eller på en annan skyddad plats.
När det gäller tomatodling kan man som hemmaodlare tänka på att:

Vattna plantorna regelbundet. Tomatplantor kräver ganska mycket vatten...
Se till att plantorna inte får för varmt men inte heller för kallt (20-25 grader är en lämplig temperatur). Om tomatplantorna får för varmt leder det ofta till att plantorna tappar blommorna och således till att tomatskörden blir dålig.
Knip bort tjuvar (sidoskott som bildas i "bladföregreningarna" på "huvudstammen") på alla tomatplantor med undantag för "busk-varianter".
Plantera i torv. Luftigt och härligt!
Gödsla ordentligt (med fullgödsel, finns bl.a. hos Petterssons, inte med blomgödsel!). Tomater kräver extra gödsel och blir godaste om balansen mellan kväve, fosfor och kalium hålls jämn. Rent konkret innebär detta att man skall gödsla med fullgödsel samt eventuellt införskaffa lite kalksalpeter från en valfri, trevlig trädgård. Om man tycker detta låter avancerat kan man hur bra som helst hålla sig till hönsgödsel.----------------------------

2 kommentarer:

  1. Hur stor kruka kräver en liten tomatplanta? Om man ska ha den att stå ute... Å va annat kan man odla i kruka/balkonglåda med bra resultat?

    SvaraRadera
  2. Hej och hallå!

    Det beror lite på detdär men för att ge ett svar på frågan så: sisådär runt 10 liter. Har man en större kruka krävs bevattning mindre ofta, har man en mindre kruka krävs bevattning mera ofta... Ser proportionerna mellan planta och kruka vettiga ut så innebär det oftast att allt är i sin ordning :). För krukodling rekommenderar jag nästan de mindre varianterna av tomatplantor (alltså busk- och minivarianter), de blir inte lika bökiga och långa som vanliga tomatplantor. Ja och förresten, kom ihåg att (oberoende av sort) stöda plantorna med band och pinnar!

    Övrigt att odla på balkongen eller på terrassen i kruka kunde vara paprika (finns bland annat hos Petterssons) och chili. Båda varianterna är förhållandevis lätta att lyckas med! I balkonglådorna passar sallad och kryddor fint!

    SvaraRadera