07 maj 2010

Morsdag IIOm man vill uppvakta mödrar som har skåpen fulla med både det ena och det andra rekommenderas verkligen blommor. Ännu har i alla fall inte jag träffat någon mor som blivit sur eller upprörd av att få blommor.

Gerbera (uppe till vänster) brukar uppskattas av de flesta människor. Glad, det blir man av denna blomma som vill torka upp mellan bevattningarna (vattna 2,3 gånger i veckan...) och som bör placeras relativt ljust. Den engelska pelargonen, till höger, gillar ljus och vill även den torka upp mellan bevattningarna. Pelargonen kan med fördel placeras ut efter frostnätter.
Bägarranka är en jättefin blomma som tål lite allt möjligt. Placera ut den efter frost! Hortensian har jag redan prisat i ett inlägg dock tål det att upprepas - hortensia är en fantastisk blomma som kan placeras lite skuggigt och som bör vattnas regelbundet.Krukcalla vill liksom hortensian placeras i halvskugga/ljust (inte i direkt solljus), låt den torka upp mellan bevattningarna så klarar den sig bättre och längre. Calla kan också placeras ut efter frost. Morsdagsrosen eller minirosen gillar ljus och lagom mycket vatten (med "lagom" tänker jag 2,3 bevattningar i veckan).

Grundregler sådär överlag för alla krukblommor är att inget vatten bör lämnas i ytterkrukan, blommor dränks och kvävs lätt om de konstant måste stå med rötterna i vatten. En annan sak man kan tänka på är att ingen blomma (eller nåja, något ynka undantag finns väl nog) trivs i brännande sollljus.

Om man känner sig osäker på hur man skall sköta blommor så kan man satsa på; lagom ljust och "känn efter med fingret i blomjorden" - är jorden torr, vattna! är jorden våt - låt bli att vattna! Lätt som en plätt!

Ps. Under lördag finns vi i affären mellan 9-15 och under söndag mellan 11-13...

----------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar