22 november 2009

Bakom kulisserna

Det som ofta syns utåt, gällande jobbet hos oss på Petterssons, är (kanske?) butiksjobb. Detta i form av kundbetjäning, snittande av blommor, fixande av beställningsjobb och en del pynt och påtande, typ:Merparten av jobbet består ändå av helt andra grejer, som t.ex. att se till att växtligheten får rätt mängd gödsel, att ledningstalen hålls i skick och att retarderingen (att bromsa tillväxten kemiskt...) sker i tid. Mellan retarderingsturerna knips dessutom blommorna för hand (för att bli buskiga och fina), det tar sin tid när blommorna är många.

Övrigt som bör fixas och tas om hand är automatiken inne i växthusen. Att den funkar som den skall (att värmen hålls, att luckorna öppnas osv.)Bevattningen upptar också mycket av vardagen (och helgen...)! Största delen av bevattningen sker via hand, en del via automatik (detta främst gällande sommarplantor). Det tar sin lilla sin tid (t.ex. om mängden lyder 25 000 julstjärnor eller 100 000 sommarblommor).Ifyllnad av torv i krukor och plantering av sticklingar (som ibland föregås av sådd) kräver en del engagemang. Torven skall blandas, vattnas, och fyllas i krukor (via hand), sedan planteras sticklingar (sommarblommor planteras från april-maj, julstjärnor i juli-augusti)... Efter uträttat arbete är man ganska lycklig.Städning behövs också allt som oftast. För att förhindra eventuella smittospridningar mellan olika kulturer (mellan de olika "säsongerna") krävs en del desinficering av växthusen (golven, borden, väggarna).


Däremellan tas andra saker omhand. Ifyllnad av torv i pannan, packning av parti-beställningar (speciellt runt sommarbloms- och juletid), räknejobb, reparationer och allt möjligt annat. Trädgårdsarbete är mångsidigt!

7 kommentarer:

 1. Riktigt så man blir nostalgisk, tänk ha som sku få arbeit titee! =) Men snart är jag på plats igen . . . Fina bilder du hittat på vårt torvvändande.

  SvaraRadera
 2. Heipp Johanna! Vi väntar allihopa på dig och räknar dagarna... Studieglädje!

  SvaraRadera
 3. Hejsan! Jag hittade hit via Klipposfia som skrev så fint om er butik och nu är jag helt fast då jag såg bilderna från växthuset. Har själv jobbat i blomväxthus från och till under studietiden och tycker doften och ljuset är så härligt såhär före jul då det annars är så mörkt... Fast man minns väl mest dom goda sidorna! ;)

  SvaraRadera
 4. Hejsan och tack för en trevlig och informativ blogg. Kul att se så mycket jobb det faktiskt ligger bakom växthusodling.
  Lydia

  SvaraRadera
 5. Trevlig läsning om livet i växthusen! Ofta förstår man inte alltid hur mycket jobb som verkligen ligger bakom en produkt, i ert fall t.ex. julstjärnor. Lycka till med julsäsongen!!

  SvaraRadera
 6. Nämen hej!
  Äntligen kommer jag mig hit! Försökte för nån vecka sedan också, men då funkade det inte... Vilken tur att "grannen" Fia tipsade om er inne på sin blogg nu! Kul att ni också börjat blogga! :) [och tänk att jag först nu via bloggen får veta vad ni skall bygga! Som jag funderat! :)]
  Sitter hemma och bara väntar på och längtar efter hyacinter...! :)
  Hälsningar Heidi vid Västerbacka ;)

  SvaraRadera
 7. Tack för alla kommentarer, verkligt kul att ni hittat hit!! Ljuset och doften i växthusen är fantastiskt såhär års, men man måste ofta påminna sig om att njuta av det (...vi har en benägenhet att bara se jobb och inte det vackra... det är dethär med att bli "hemmablind"). Å ja Heidi, hyacinter, vad vore julen utan hyacinter?

  SvaraRadera