14 oktober 2009

löktiderTill Petterssons anlände en lastbil med lökar häromdagen. Rättare sagt med tulpan-, narciss- och amaryllislökar. Med tanke på att man inom vår bransch alltid måste vara steget före så skulle det gälla att få ner både tulpan- och påskliljelökarna i jorden snarast möjligt (blommorna säljer vi "snittade" sen i vår).

Hyacintlökarna är färdigt planterade sedan september medan amaryllisarna planteras inom de närmaste veckorna. Både amaryllisarna och hyacinterna sätts i kyl för att tas fram närmare jul. Tänka sig, snart är vi redo för både jul och påsk! Om man själv vill driva upp amaryllisar så kan man plantera lökarna runt farsdag och strunta i "kylbehandlingen". Resultatet blir helt bra, fastän kylbehandlingen bidrar till att göra blommorna knubbigare och stadigare. Kolla in http://www.odla.nu/artiklar/amaryllis.shtml för goda tips gällande amaryllisodling hemma!

Om ni vill ha ett projekt att göra på momangen hemma - ta itu med plantering av tulpanlökar! Sätt lökarna på dubbel lökhöjd (lökens höjd x 2) i sandblandad torv, gärna på en solig plats! Men, skynda på! Det börjar snart bli i senaste laget! Lökarna borde hinna rota sig innan vintern kommer på allvar. Glädjande nog är tulpaner lätta att odla, det är ganska omöjligt att misslyckas med en tulpanlöksplantering. För att inte tala om hur trevligt det sen är med tulpaner i rabatten!

Vi planterar inte våra tulpanlökar på friland, plastkorgar är så mycket behändigare för oss. Under vintern förvarar vi dem i "lökkällaren" (där de kylbehandlas) och vartefter tulpaner (och påskliljor) behövs tas lådorna fram och placeras i växthuset för att växa och slå ut.

...på bilderna syns tulpanlökar och den viktiga sandblandade torven....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar