08 oktober 2009

lägesrapportLivet spirar sannerligen hos oss för tillfället. I växthusen växer julstjärnorna så att det nästan knakar om det.

I slutet av juli kom den första satsen med julstjärnor från Italien till Esse. Plantorna har med andra ord i dagsläget vant sig med oss, och vi med dem. Till vår stora lycka var sticklingarna i ett alldeles förträffligt skick när de kom! Tack till Italien! Vi är utan att överdriva alldeles fantastiskt glada över årets stjärnor. Rötterna har utvecklats verkligt bra och inga skadeinsekter har setts till, ännu (peppar, peppar). Trots bristen på skadeinsektsproblem finns det ändå tillräckligt med jobb. Julstjärnorna är 25 000 st. till antalet så dagarna fylls lätt med bevattning och utglesning.

Om någon kör förbi våra växthus kvällstid och undrar över varför det lyser så märkligt kring dem så är förklaringen; julstjärnor är kortdagsväxter. Det innebär att stjärnorna kräver ca. 10 h ljus och ca. 14 h mörker varje dygn (för att kunna börja blomma...). Som ni alla säkert märkt uppfyller inte våra finländska förhållanden de kriterierna höst- och vintertid. Därför lyser vi till det lite extra...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar