18 januari 2010

TulpantiderHos Petterssons har både en och annan korg med tulpaner fått komma upp ur lökkällaren de senaste veckorna. Med andra ord, upp till värmen och ljuset i ett av växthusen (läs tidigare inlägg om proceduren här). När tulpanernas knoppar visar färg skördas de, buntas ihop i buketter och sätts i snittblomskylen.

Det går att ösa hur mycket lovord som helst över tulpaner (som för övrigt har fått sitt namn efter det persiska ordet för turban :), men för att inte tråka ut er alltför mycket så nöjer jag mig med att säga - tulpaner är en höjdare! Ja, och så vill jag tillägga att tulpaner inte bara utseendemässigt är en höjdare. "Krisp-ljudet" som de bjuder på, när man plockar och rör dem, är ju alldeles fantastiskt!

Skötselråd för tulpaner lyder:
1. När du kommer hem med tulpanerna - snitta dem med en vass kniv (någon centimeter, rakt av), placera dem i rent, kallt vatten och låt dem "dra" cirka 15 minuter med papper runtom.
2. Placera tulpanerna i en trevlig vas/kruka med kallt vatten (fyll inte hela vasen med vatten, det leder till att tulpanerna växer lite för snabbt... Se dock till att snittytorna alltid är täckta med vatten! Fyll på vatten vartefter blommorna dricker!).
3. Byt ut vattnet t.ex. varannnan dag och förnya samtidigt snitten på tulpanerna.
4. Om du har möjlighet (och minns...) - placera tulpanerna svalare under natten!
5. Kombinera inte snittblommor och frukt! Frukt avger gaser som skadar snittblommor...
6. NJUT!

P.S. Köp inhemska tulpaner, för både kvalitetens och miljöns skull!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar