02 februari 2010

Sådd



En efter en börjar de titta fram, de pyttesmå penséerna och violerna. Fröna har såtts de senaste veckorna och resultatet av sådden börjar sakta men säkert dyka upp. Hos Petterssons sår vi alltid alla våra plantor för hand, och ja, det är ganska pilligt! Sådden har inletts med violer och penséer och fortsätter vartefter med olika sommarblommor.
Trots att det är pilligt och ganska arbetsdrygt att få ner de flera tiotusentals fröna i jorden så är proceduren ändå ganska avslappnande. Fokus ligger på att få ett frö i varje såfacks-kruka, till det krävs inte så mycket tankeverksamhet :) Dessutom finns det en positiv bieffekt med sådden - finmotoriken övas upp!



Lite mera tankeverksamhet krävs dock när det gäller planering av hur mycket blommor som skall sås, vilka blommor som skall sås, hur fröna skall sås och när de skall sås. Utan vår blåa "sådd- och planteringsanvisningar-mapp" så skulle vi nästan vara ut på sju famnars vatten. Varje år får Stina äran att knåpa ihop mappen. Mappen innehåller info om allt från hur blommorna, senare i vår, skall placeras ut i växthusen (så att alla blommor ryms och får lagom mycket med utrymme - allt enligt blomsort) till när de bör retarderas och knipas (när tillväxten skall stoppas - för att få fina plantor). Förstås handlar mycket av trädgårdsarbetet om en fingertoppskänsla men med hjälp av mappen har vi i alla fall lite bättre kontroll över läget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar