12 mars 2010

FrönHos Petterssons har vi försökt rycka upp oss lite. Uppryckning har skett gällande utbudet av frön och planteringstillbehör (jord, torvbriketter osv.).
Jag är kanske lätt partisk men tycker ändå att resultatet av försöket är riktigt lyckat.I dagarna börjar tiden vara mogen för förodling (i alla fall för en del växter).
Om man känner sig ambitiös kan man testa på olika roligheter (chili, tomater, kryddor, smultron, sommarblommor...).
- förodla på en ljus plats inomhus, flytta ut efter frost.
Om man inte känner sig fullt så ambitiös kan man hålla sig till en eller två lätta grödor (t.ex. basilika, oregano eller smörgåskrasse).
- odla på en ljus plats inomhus, använd vartefter!
En jämn bevattning (håll odlingen lagom fuktig!! - aldrig torr och aldrig plaskblöt!), en bra, luftig såmylla
(hos Petterssons använder vi torv) och ordentligt med rum mellan fröna är några av hemligheterna bakom en ´välsprucken` odling.

-------------------------------

2 kommentarer:

 1. Tack för alla fina tips och idéer! Jag har en fråga också, jag har en brudorkidé modell större som blommat om ett par gånger, och jag trodde den skulle få ett nytt skott men istället har den börjat få flera nya blad högt uppe på stängeln. Vad ska jag göra med det skottet? När det växer vinkar ju till sist hela orkidén?

  SvaraRadera
 2. Hej Maria!

  Hmm... Egentligen har du två alternativ att välja på.

  Det första är att du helt kallt klipper ner stängeln och slänger bort "skräpet".

  Till det andra alternativet hör att du låter bladen växa en tid (någon månad), klipper loss det/dem, placerar det i vatten (i t.ex. ett glas...), väntar på att rötter utvecklas samt slutligen planterar om den nya lilla plantan i orkidémylla. Denna procedur kan ta en ganska lång tid, men, om du har tålamod och om du vill ha ett projekt så är detta ett trevligt sådant. Lycka till!

  SvaraRadera