16 februari 2010

De sköna gröna



Tack och lov, vi börjar äntligen närma oss ljusare tider! Att bo i Finland är trevligt på många sätt men när det kommer till dethär med bristen på ljus under vinterhalvåret så vet jag inte riktigt... Hos Petterssons får vi så lov att arbeta mot naturen och lysa upp både det ena och det andra. Å andra sidan så börjar de dagarna numera vara räknade. Välkommen kära vår!



För de gröna vännerna hemma i fönstren (eller var man nu har dem) så är vintern ingen "hit". Förstås behöver de sin viloperiod men, bristen på ljus brukar kunna resultera i bladavfall och allmän tragiskhet under senvintern. Bristen på ljus kombinerat med värmen inomhus är de största bovarna i dramat "halvdöda grönväxter".
För att hjälpa växterna till ett bättre liv rekommenderas:

1. Duscha växterna ibland (duscha dem i duschen - behändigt och effektivt)! Rena blad kan "ta upp ljus" bättre än smutsiga...
2. Vattna sparsammare under vinterhalvåret än under sommarhalvåret! Håll tillbaka med gödslingen!
3. Om du har möjlighet, sänk rumstemperaturen åt växterna!
4. Stressa inte växterna under vinterhalvåret! Om de behöver planteras om - gör det lite, lite senare i vår...

----------------------------------

2 kommentarer:

  1. Jag är tyvärr ingen expert på grönväxter, kör för det mesta med gröna plastväxter:/ men här får man ju fina tips, så kanske det vore värt ett försök igen:)

    SvaraRadera
  2. Absolut :) Vi hejar på!

    Ps. Mycket lättskötta och trevliga växter; Zamiacalla (garderobsblomma), Aloe vera, Svärmorsblomma och olika typer av Suckulenter...

    SvaraRadera