14 juni 2013

Sommarliv

I den Petterssonska affären hittas för tillfället en hel del trevlig produkter. Bland annat Ann Bäcks skärbrädor, Ib Laursens mortel, rivjärn, salt- & pepparkvarn samt flingsalt från Rosala handelsbod. Bra tuliaiset ("gå-bort-presenter") i sommartid och perfekta tillbehör de dagar man är på grillhumör och vill äta "marinerad höna á la P".

Marinerad P-höna
Kycklingfiléer (naturella)
Sojasås
Olivolja
Vitlök+timjan (mortla!)
Citron eller lime (skal + saft)
Honung
Salt + peppar

Blanda olivolja+sojasås (sisådär fifty-fifty) och tillsätt vitlök, timjan, citron-/limeskal + saft samt honung, allt efter behag. Tillsätt hönsfiléerna och marinera dem i några timmar (gärna över natten). Grilla, peppra och salta och servera gärna tillsammans med en grekisk sallad och ett gott bröd.


Personligen har jag gått och kärat ner mig i såväl glasen på fot som trevåningsburken från Ib Laursen. Tänk så briljant med tre burkar i en. En del kanske väljer att ha smycken eller smågrejer i burkarna men jag skulle föredra kolasnitt, syltgrottor och russinkakor. Ja, kokoskakor, chokladkex och drömmar skulle också funka ;). I kannan (också Ib Laursens) kunde bland annat Stinas citrondricka göra sig bra. Ja, liksom  i glasen. Fast de kunde å andra sidan också göra sig strålande i kombination med pannacotta, chokladmoussé, krämer, bär, glass... Möjligheterna är oändliga :)! Önskar er en FIN helg!

Stinas citrondricka
 2 st. stora citroner (gärna eko)
15 g citronsyra
1/2 kg socker
2 l kokande vatten

1. Koka upp vattnet
2. Skölj och borsta citronerna väl
3.Riv citronerna på rivjärn (obs! som vanligt ska inget av "det vita" med)
4. Dela de  färdigrivna citronerna och pressa ur saften
5. Blanda vattnet med citronsaft, -skal samt socker
6. Ös upp en mugg med lite dricka, blanda ut citronsyran i muggen, häll tillbaka och blanda väl.
7. Låt kallna över natten. Häll upp på flaskor följande dag.
8. Späd ut med vatten (efter behag), tillsätt is och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar