För de flesta växter så är vintern ingen höjdare. Brist på ljus, torr luft och märkliga temperaturer (tänk; värmeelement) bidrar ofta till allmän tragiskhet bland växter hemma. Rent allmänt så kan man i dessa ljusfattiga dagar tänka på att ibland duscha växterna (bladen) rena från damm och på så sätt hjälpa dem att uppta ljus (för att växterna skall kunna leva behövs en fungerande fotosyntes i vilken bland annat ljus och det ljusupptagande klorofyllet spelar en viktig roll. Till exempel här kan man studera detta mera ingående :). Under vinterhalvåret kan man dessutom gärna hålla sig från att plantera om växter (gör det sen i vår). Låt de gröna hålla sin naturliga viloperiod och stressa dem inte.
Om det har gått så långt att växternas fotosyntes har avstannat så behöver man för det första inte känna sig ensam (vi har alla varit där!). För det andra kan man konstatera att det alltid finns nya blommor att köpa och för det tredje kan man glädjas över att man i så fall understöder växthandeln.
Hos Petterssons kan vi för tillfället bland annat erbjuda...
Murgröna och myrten. Murgrönan till vänster är en mycket trevlig hängande/klängande växt som är relativt enkel att odla och som också är relativt tålig. Till murgrönans bra egenskaper hör att den går att forma och fixa precis som man vill ha den (böj till en båge av järntråd och forma murgrönan enligt bågen, låt den hänga fritt, låt den slingra iväg längs diverse ställningar...). Murgrönan gillar jämn bevattning och tål glädjande nog lite skugga. Dessutom är den en ypperlig så kallad luftrenare.
Myrten till höger är en lite krångligare växt men ingalunda omöjlig att odla. Myrten som brukar ses som en kärleksväxt (var bland annat den grekiska kärleksgudinnan Afrodites växt) och som genom tiderna har använts för dekorering av brudkronor (också i Esse) vill inte torka ut och gillar ljus. Det tråkiga med myrten är att den har en benägenhet att dra till sig ohyra.
Fredsgrönskan (till vänster) är en tacksam växt som hör till släktet Peperomia. Av peperomior finns det alla möjliga varianter men fredsgrönskan är kanske en av de mer populära. Hängande, trevlig och relativt ljusälskande är fredsgrönskan som man gärna kan vattna i "ytterkanten". Alltså, vattna gärna i kanten av krukan. Detta bidrar till att växten inte ruttnar. Fredsgrönskan kallas också ibland för "ören på snören" vilket ju är förståeligt :).
Vattenfikusen eller hängfikusen till höger påminner ganska mycket om fredsgrönskan men har plattare blad och dessutom en annan, strävare struktur på bladen. Vattenfikusen växer vilt i Kina och Japan och trivs relativt bra på skuggiga platser. Som med de flesta andra växter så gäller regeln "låt den inte torka ut". Vattenfikusen gillar hög luftfuktighet så duscha den gärna mellan varven!
Benjaminfikusen har genom åren varit en älskad växt och finns som de flesta andra grönväxter i varianterna "grön" och "brokig". När man vattnar benjaminfikusen kan man tänka på att vattna den rejält och sedan låta den torka upp. Benjaminfikusen gillar ljus och "duschningar" men är i det stora hela en mycket tacksam växt!
Ormbunken är en härligt frodig växt som gillar vatten men som förstås måste torka upp mellan varven. Att kväva växter genom överbevattning händer ganska lätt! Ormbunken kan med fördel placeras i halvskugga.
Sist men inte minst kommer de tacksamma och mycket tåliga växterna kantdracena och zamiacalla (garderobsblomma). Dracenan uppskattar ljus (tål till och med direkt sol) och bör hållas jämnt fuktig. Den är dock inte kinkig.
Zamiacallan tål både ljus och skugga och mår förstås bäst av jämn bevattning men klarar glädjande nog lite torka mellan varven. Växten kallas garderobsblomma i och med att den lär kunna stängas in i en garderob utan att ta alltför mycket skada av klimatet. Garderobsblomman är en toppenväxt för den som inte är särskilt intresserad av vattnande.
Växter hemma bidrar, förutom med trevnad och trevliga inredningseffekter, till en bättre luft. Luftfuktigheten ökar och dessutom fungerar grönväxter som suveräna luftrenare. Grönt är definitivt skönt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar