23 juni 2010

Midsommar!



För att citera Ernst Kirchsteiger så skulle samhället bli "trevligare och vackrare" om folk skulle köpa hem snittblommor oftare. Jag håller med Ernst och anser att man definitivt i samband med midsommarhelgen kan köpa hem något trevligt (utan dåligt samvete)!

Mina rekommendationer när det gäller snittblomsinköp är att man skall gå till blomsteraffärer med ett öppet sinne. Blomutbudet kan variera ganska mycket beroende på säsong och affär, välj blommor som ser fina (och stadiga och fräscha) ut för dagen (och som passar ihop med den miljö de skall placeras i)!

Om man känner sig på pysselhumör inför midsommar så kan man vid behov ta inspiration av de fem olika alternativen på bild. Allt man behöver är en eller två glascylindrar (en rund, hög glasvas... den ultimata vasen som borde finnas i varje hushåll :), blommor samt eventuellt lite band och ljus.

Högst upp på bild finns en rundbunden rosbukett (olika rosa rosor, salal-blad samt läderblad). Buketten är placerad i en mindre glascylinder fylld med vatten. Rosbukett-cylindern är i sin tur placerad i en större cylinder fylld med rosblad. När man binder en rund, nätt bukett är det viktigt att tänka på att hålla bindpunkten (alltså, var man binder ihop buketten) högt upp samt att placera blomstjälkarna så att de bildar en spiral...



Om man vill göra det enkelt för sig men ändå få en jättefin bukett kan man köpa ett fång lejongap och placera dem i cylindern.

Ett annat alternativ är att placera ett ljus i cylindern, fylla på med lite vatten, placera några små knappkrysantemer på sidan om ljuset samt binda ett trevligt band runtom vasen. Enklare kan det inte bli!



Jag fick en släng av fosterlandskänslor idag så därför kom en Finlands-bukett till! En liten cylinder fylldes med vatten, vita gladioler och blå riddarsporrar. Den placerades i sin tur i en större cylinder fylld med björkris (midsommar personifierad).

Ett "tittskåp" kan också enkelt fixas ihop! I botten av cylindern placerades lite (ordentligt avskurna) hortensior och en pion. Det hela kröntes med lite apgräs.

Som ni märker; det behöver inte vara speciellt svårt att göra egna trevliga arrangemang!

21 juni 2010

Ampelrea!



Måndagen (och midsommarveckan) till ära har vi inlett ampelrea hos Petterssons. Ännu finns verkligt fina femtungor (till vänster), snöflingor (till höger) och mycket annat trevligt (hängpelargoner, lobelia, millionbells osv.) till försäljning! Först till kvarn...

Ps. Vem har sagt att amplar måste hängas upp?! Plantera dem gärna i "vanliga" krukor. Det blir både maffigt och härligt!

19 juni 2010

Glädje



Häromdagen läste jag att man med hjälp av en undersökning (tyvärr utan desto bättre källhänvisning) kommit fram till att ett fem minuter långt besök i en blomsteraffär medför glädje för en hel vecka framåt. Jag kan inte direkt påstå att jag håller med om resultatet/påståendet (i så fall borde vi på Petterssons vara överglada mest hela tiden - så är inte fallet...), men, i samma stund som jag ifrågasatte och fnös åt det hela dök en leverans med pioner och liljor upp och ja, jag fick liksom genast bättre förståelse för undersökningens resultat.

14 juni 2010

Sommar, sommar, sommar...



ÄNTLIGEN börjar det vara dags att plantera ut sommarblommor på allvar här i Österbotten. Förhoppningsvis har frostnätterna varit och farit! Lavendel och vita pelargoner hör till några av mina personliga favoriter i sommar och förstås även syrener, trots att de inte finns i Petterssons sortiment...



Det som däremot finns i Petterssons sortiment är den vita, pampigt underbara sticklingdahlian och diverse kryddor (allt från mejram till gräslök till körvel).



Vi skall innerligt hoppas att årets sommar för med sig sådär lagom mycket sol och både ett och annat kaffe-/saftkalas i det gröna! Är annars inte de randiga skålarna på den högra bilden alldeles bedårande (hmm... de är kanske lätt otydliga...). Vare sig ni kan göra er en uppfattning om dem eller inte så kan jag berätta att de är som gjorda för att innehålla glass!



Om någon är på hugget för lite grönsaksodling så finns ännu upplysningsvis squash-, olika specialtomat- och paprikaplantor till försäljning hos oss. För att fortsätta på upplysningstemat så vill jag även informera om att vi under denna vecka, liksom följande vecka, har öppet till kl.20 under vardagskvällar. Välkommen!

TACK till Kullavägen 9 för lån av IKEA- bänk, syrenhäck och gräsmatta!

---------------------------------------

08 juni 2010

Lägesrapport



I dessa tider har åtminstone inte Janne problem med att sysselsätta sig. Vi övriga hos Petterssons har väl i och för sig inte heller problem med att hitta jobb. Det som upptar allas vår tid för tillfället är förstås kundbetjäning, bevattning och andra vardagliga göromål men utöver detta skall en hel del jobb fixas på parti-sidan. Varje vardagsmorgon kl. 8 skall Jannes blombil vara packad och klar så att han kan köra iväg med blomster och blader.



Blommorna säljs till blomsterhandlare och till andra inköpare. För tillfället säljs blommor längs tre olika rutter. Distriktet sträcker sig i stora drag från Esse till trakterna kring Karstula.



Att jobba på familjeföretag har definitivt sin charm fastän det ibland kan vara påfrestande. Dock ser ju både David till vänster och Janne till höger alldeles jättenöjda ut med sin situation :)! Som skrivande dotter kan jag försäkra er om att det är spännande att jobba med sina föräldrar, de tycker antagligen samma sak gällande att arbeta med sina barn :).



Under långa arbetsdagar i lastbilshytten krävs både kaffe, mineralvatten och banan. Ibland (främst före jul och före midsommar) frågar vi oss nog på Petterssons om det är värt att sätta såpass mycket tid som det görs på företagandet. Ibland skulle det vara ganska skönt att bara få "gå" till ett jobb och jobba sina "normala, utsatta" timmar. Å andra sidan är det onekligen härligt och fantastiskt att själv få bestämma och planera!

-------------------------

03 juni 2010

Lilla Rosskolan



Studentfesternas tid är snart här och för blivande rosmottagare kan det löna sig, om man vill njuta av sina rosor länge, att tänka på följande saker:

1. Använd rena vas.
2. Rent, ljummet vatten är perfekt för rosor.
3. Kom ihåg att tillsätta snittblomsnäring i vattnet (näringspåsar finns förhoppningsvis med i blompaketen, om inte, gå till en blomsteraffär och köp några påsar!). Snittblomsnäringen bidrar till att hålla blommorna fräscha och förhindrar algbildning i vattnet.
4. Snitta rosorna före du sätter dem i vas! Använd en vass kniv (saxar används för papper, knivar för snittblommor :) och snitta ett rejält snett snitt.
5. Byt vatten när det blir grumligt och gör om proceduren med rent vas, ljummet vatten, näring och nya snitt.
6. Njut av blommorna och gör något roligt av dem! Alla rosor behöver kanske inte placeras i vardagsrummet?! Pynta upp vessor och sovrum!



-----------------------------------