26 oktober 2010

StjärnornaVet ni, det börjar sakta men säkert hända lite saker inne i växthusen. Lite rött, lite vitt och lite rosa kan urskiljas bland alla gröna julstjärneblad.

För tillfället sköter sig stjärnorna ganska bra själva. Allesammans är färdigt utplacerade i de två stora växthusen (för att stjärnorna skall bli fina krävs passligt med utrymme att växa på) och dessutom är de färdigt knipna och retarderade (de blir alldeles lagom stora, jämna och fina).

Skötseln består med andra ord för tillfället "bara" av att vattna, ge rätt mängd näring och belysa - högst uppe till vänster syns en av växthuslamporna som bidrar till extrabelysningen (för att julstjärnorna skall börja blomma krävs i stora drag 10 h ljus och 14 h mörker fördelat jämnt på ett dygn. Julstjärnorna är alltså "kortdagsväxter" och kräver korta dagar och långa nätter. De finländska förhållanden ger inte tillräckligt mycket ljus naturligt därför lyser vi till det både morgon och kväll och ibland också dagtid). Utöver detta strävar vi efter att hålla en jämn, bra temperatur i husen (blir det för varmt sträcker sig julstjärnorna och blir "kangliga", blir det för kallt blir stjärnorna klena och fula) och efter att vakta så att ingen ohyra får fotfäste bland stjärnorna (om stjärnorna skulle ha ohyra sen i november/december kan vi i värsta fall få försäljningsförbud av statens livsmedelssäkerhetsverk, hemska tanke!).

För någon dag sedan insåg vi att Janne börjar köra ut julstjärnorna redan efter 3,4 veckor. Tänk så fort hösten ändå går! Tack och lov så är första advent (och medföljande julstämning) snart här!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar