30 mars 2012

Gult


Fredagskvällens funderingar handlar om färger. Gult är ju en färg som minsann är aktuell just nu och som jag märkt att både jag själv och en hel del andra tycker mycket om, speciellt på vårvintern. Sen senare på året ska man antingen hata eller älska gult om jag har förstått saken rätt:) Minns speciellt en händelse för något år sen, en kund kommer in för att beställa blommor och de ska absolut vara gula, för gult är vänskapens färg. Nästa kund som kommer in har samma ärende, men, absolut inga gula blommor, för gult är avundsjukans färg. Tänk, så mycket man får lära sig! Det må nu vara hur det vill med blomsterspråket och färgerna, men nu njuter jag av gult, det gör mig glad och pigg, hoppas detsamma för dig! Dagens bilder får bli gul Ranunkel (det om något är väl vår!?) och en bild från butiken som ger Påskvibbar (tycker i varjefall jag)

29 mars 2012

Tidens gång

Får igen konstatera att dygnet borde definitivt ha mer än 24 timmar denna årstid. Tycker att tiden bara rinner i väg, en dag bara flyger sin kos och så börjar nästa. Trots allt är det väl då man har det som bäst, när tiden inte blir lång. Sänder alla dem som inte orkar eller kan jobba, av en eller annan orsak, en varm tanke och inser hur bra vi själva har det, mitt i livet!
Dagens bild, är en bild från vårt hem. Blomman en Lyktranka (Ceropegia Woodii) är för tillfället en favorit. Blomman har väldigt lite krav både när det gäller skötsel och växtställe. Den trivs hur bra som helst även lite längre in i rummet och vill bara ha lite vatten nu som då. Tidens gång får komma med i näbbskorna som min man fick "ärva" som liten pojke och träbägaren av betydligt äldre datum som följt generation efter generation från min släkt. För mig (och även de andra i familjen) betyder gamla saker mycket. Det är så fantasieggande att tänka på vem som kan ha använt dem och vissa saker också vad de använts till. Därför blandar vi friskt både nyare och äldre saker i vårt hem och trivs med det.

26 mars 2012

Sommartid med vinterkänsla

Så har vi då gått in i sommartid...ha-ha-ha. Tittar man ut, så tycker åtminstone jag, att det mer liknar vinter. Om man sen fortsätter klamra sig fast vid det negativa så har vi ju dessutom fått 1 timme MINDRE, nu då det skulle behövas minst 1 timme till varje dygn. Nåja, nog med negativt för denna dag, det har ju trots allt blivit ljusare kvällar.
Kollar man almanackan så är det ju inte ens en vecka kvar av mars och snart är det Påsk.
I dag har vi fått in massor med trevliga blommor till Petterssons, olika lökväxter, blommande krukväxter, grönväxter.... sånt som gör att en regnig och grå måndag blir glad och färgrik, skoj!

Dagens bilder blir Euphorbia millii, Kristi törnekrona, som jag tycker hör ihop med Passionstiden och Påsk och sen påskägg gjorda av plast som tål att undersökas av små barnhänder, här lagda i glasburk från Lyhtytalo.

Vi börjar veckan som blir vad vi gör den till. Vi gör den så bra vi kan, eller hur?!

22 mars 2012

"Lägesrapport"


Blev  igårkväll bjuden på mat och påskpysslande av 4 döttrar och 2 svärdöttrar. Pysslandet var inte så intensivt och resultatet blev varierande, men konseptet kan rekomenderas. Vi var väl alla lite trötta efter dagens allehanda och alla hade pysslat med sitt under dagen: växthusjobb, vård av barn, förskolejobb, lärarjobb, sjukvård och skolgång... så uthålligheten var inte på topp, det skulle ha behövt gå snabbt och bli fint, men sällan går de adjektiven hand i hand :) Något som däremot går snabbt, det är nog växandet i växthusen denhär årstiden, man skulle behöva vara överallt samtidigt, men vi tror att vi fixar det även detta år! I dag kom det in prickiga och randiga servetter till butiken, jättetrevliga, tycker jag. Har ibland undrat vad det är som är så tilltalande med prickar, men inte kommit på något svar, så jag fortsätter fundera... Dagens bilder blir Basilika och Timjan som finns i växthuset och är riktiga favoritkryddor samt en bild av svart-vitprickig servett och Muhlenbeckia (Plättar i luften), like it!

20 mars 2012

Vårdagjämning med Tussilago

Vill bara visa att våren är på väg. I dag på vårdagjämning visade sig vårens första Tussilago.
Den blommar på slänten intill ett av växthusen och mer är på kommande, det ni!

19 mars 2012

Se det från den ljusa sidan

Vissa dagar vaknar man och skulle helst inte göra någonting, tom.  att göra ingenting känns jobbigt.
I dag var det snudd på en sån dag,  helt utan orsak. I alla fall segar man igång och märker snart att även denna dag bara flyger i väg och börjar trots allt kännas helt hyfsad. Plötsligt kom jag ihåg en dag för länge sen, de äldre barnen var ganska små och dagen var just en sånhär, mor i huset var inte på sitt bästa humör. Barnen hade varit ute och lekt och kom in stormande, men märkte ganska snabbt hur det stod till. Plötsligt säger en av sönerna:"men mamma, du ska se det från den ljusa sidan, du kanske inte lever så länge heller!" Citatet var hämtat från Nalle Puh, som vi hade läst för dem och barnen förstod redan då att humorn var bästa vapnet mot den negativa sinnesstämningen. Dethär fick mig att börja dra på smilbanden även denna dag, denna unika dag vi fått ta emot till att göra något fint av, så länge vi lever här. Kommer helt plötsligt på hur mycket som helst att vara tacksam över.


Nu är det ju så trevligt med alla fina vårblommor som finns. I dag har vi fått in Ornithogalum (Kapstjärna) som krukväxt, jättefin, så har vi fått in Syrener, Viburnum, Rosor, Prärieklocka, Krysantemer, Nejlikor... ja, hur mycket fint som helst.
Vi gläds över livet, som finns i både människor och växter, kryddar med humor och kärlek, då blir det så bra så.
Dagens bilder är Ornithogalum i kruka och barnbarnen på morsdagspicknick hos mommo-fammo och moffa-faffa morsdag 2011

17 mars 2012

"Hänt i veckan"

Så håller det på att bli kväll även denna dag. En liten resumé av de senaste dagarna: i växthusen är det fullt ös, onsdag kväll kom det in 5 containers  med olika sticklingar att plantera (ca 45.000 eftersom störsa delen penséer o violer också var med) så där behöver man inte leta för att hitta jobb, sen skall ju också alla andra plantor vattnas och skötas. Vi har också sått enligt veckoplanen bla mer Petunia, Praktlobelia, Sommarnejlika.... Så har vi försökt sköta om våra kunder så att de fått köpa det de önskat, hoppas det lyckats! jag tror nog bestämt att vi har "världens bästa" kunder, alltid glada, nöjda och tacksamma, TACK för att ni finns, det är ni som gör att vi finns på Slätkulla. Så har vi bundit lite begravningsbuketter, mamma-barn buketter, dekoration till helgens bröllopsmässa, blomkorgar, uppvaktningsbuketter, "vardagsbuketter" ... Privat har vi varit med om ett Hemma hos reportage (hemma hos oss på "Saalisholmi") och så har vårt äldsta barnbarn V. 6 år brutit armen, men det ser ut att fixa sig, då han fick den lagd i gips, duktig kille! Verkar som även dethär att skada sig går i arv, hå-hå-ja-ja. Ser ut som att det händer en hel del på bara några dagar, men så är det ju.
Dagens bilder : bidrag till Bröllopsmässan och interiör från vårt hem.



Hoppas ni alla får en skön helg och får samla krafter inför den kommande veckan, ha´det gott!

13 mars 2012

Vårlängtan

Har suttit en stund och bläddrat i Svenska blomsterbloggar och hujedamej så avundsjuk man kan bli och då menar jag på klimatet. Den som bor i södra Sverige har ju fått börja plantera Penséer på utsidan, suck! Här är vi i princip bara i startgroparna ännu, skolat om första satsen och fortsätter med resterande penséer på torsdag. Jag känner mig så otålig och skulle så gärna vilja ha vår, NU! Sen vet jag ju att våren nog kommer då det är dags på våra breddgrader och att allt går i en rasande fart så man inte själv riktigt hinner med. Men ack så skönt det skulle va´ med riktig vårvärme.





Vi fortsätter vänta och längta och nöjer oss med att titta på bilder från förra våren.

12 mars 2012

Naturens vackra färger

Så håller denna blåsiga måndag på att gå till historien. Bra konstigt när man börjar tänka att dethär är den enda måndagen som blev precis som i dag, den är helt unik. På ett kort som vi hade i butiken för ganska länge sen stod det: "Dagen i dag är en märkvärdig sak, tänk evighet fram och evighet bak",  precis så borde man väl komma ihåg att tänka, fast (eller just för att) det bara är en alldeles vanlig måndag. I växthusen har det börjat gå åt betydligt mer vatten vartefter plantorna växer och solen skiner, men så märker man också hur blommornas färger blir mer intensiva. Småplantorna som ännu bara är gröna blir också grönare, det är ju helt naturligt, men ser så trevligt ut att man blir på gott humör bara man kommer ihåg att ta tid att titta på dem. Tänk vilken lycka att åtminstone ibland komma ihåg att njuta av naturens alla färger. Dagens blomma får bli (Streptocarpus hybrida) Kornettblomma, som får mig att speciellt komma ihåg min mormor som hade jättevackra exemplar. Kornettblomman trivs i "lagom ljust" typ österfönster (som St. Paulia) vattna och gödsla regelbundet under växtperioden så tackar den dig genom att blomma rikligt.

Dagens bilder blir en blå kornettblomma och färgglädjen i gårdagens frukostsmörgås och frukt.

09 mars 2012

"Dagens allehanda"

Så har vi igen fredagkväll. I dag har vi bundit begravningsbuketter, sålt blommor, fått in lite nya produkter och snittblommor....
Helena konstaterar att, det börjar finnas ganska mycket rosa saker här.....
Nog är det bra konstigt, jag som absolut inte tyckt om rosa tycker helt plötsligt att det är helt OK!
Håller jag på att bli gammal på riktigt eller är det bara annars en personlighetsförändring?
Får väl konstatera att det är lite av båda och försvarar mig med att rosa är ju så inne i vår.
I kväll har jag bakat "Farmors bärkaka" i en rosa IBLAURSEN form, ha-ha!
Receptet skall ni få här. Eftersom jag är glutenintolerant så har jag gjort den glutenfri men använd
gärna hälften graham- och hälften vetemjöl så blir det så bra så.

150 gr smör
1 dl socker
1 ägg
3 dl mjöl (glutenfritt eller 1,5 dl graham o 1,5 dl vete)
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl gräddfil
0,5 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
0,5 l bär (jag blandade hallon o blåbär ikväll, lingon går också bra)

Rör ihop ingredienserna till smeten och bred den på botten och kanterna av en form.
Lägg bären över degen, blanda ihop fyllningen och häll över. Grädda i 200 grader 30-40 minuter.

Lotteridragnig

Lotteriet avslutat och vinnaren utsedd! Det blev en essebo i huvudstaden som får brickan, GRATTIS!
Tack ska ni ha alla som deltog, skicka ert namn och adress eller meddela om ni själva vill hämta, så ska ni alla få ett tröstepris! Min mailadress finns ju i högerkanten ifall ni missat den. Önskar er alla en bra dag!

07 mars 2012

Lotteri och Brudorkidé

I morgon 8.3 är det ju internationella kvinnodagen. Dagen till ära lottar vi ut en bricka från Västergården, här på vår blogg. Kommentera med ditt namn eller nån typ av "signatur" så är du med och deltar. Lotteriet avslutas i morgon kl 24.00.
Dagens blomma är Phalenopsis i miniformat, så liten och söt att man nästan hör sig själv börja prata som till en liten bebis. Phalenopsis, Brudorkidé, är den mest lättskötta orkidén. Den tycker om ljus men inte direkt solljus. Vattna den 1 gång i veckan under växtperioden (= ljusa årstiden) ge den orkidénäring 1 gång i månaden (eller kolla rekomendationerna på gödselburkens etikett) under samma period, så får du njuta av en blomvillig blomma under lång tid. Vattna den genom att låta krukan dra vatten men kom ihåg, det vatten som eventuellt finns kvar i ytterkrukan efter 1/2 timme skall tömmas ut, annars kan rötterna få syrebrist och börja ruttna.

Lycka till med både lotteri och blomsterskötsel!

05 mars 2012

Måndagsmix

Så har igen första dagen på en ny vecka gått till historien. Det känns som om dagarna kommer och går med raketfart. I dag har vi åter sått en hel del nya plantor bla  Lobelia, Sommarnejlika, Rosenskära, Minipetunia... Pelargonkrukorna har placerats på sina bord, mer jord har tagits in, blommor har köpts in, blommor och presenter har blivit sålda, med andra ord, en helt vanlig dag denna årstid.
På hemmafronten iakttar vi mer än på länge hur ljuset kommit tillbaka, var solens strålar dyker upp just nu osv eftersom det är första våren vi går till mötes här sen vi flyttade från vårt tidigare hem. Det börjar ju så småningom bli dags att fundera över planering och plantering av trädgården, skoj!



Tillsvidare håller vi oss inomhus med växterna och dagens bilder blir en bild från vårt hem och från dagens sådd. Ibland undrar folk hur vi sår alla frön, här kommer upplysning: vi sår 1 frö per plugg, 160 pluggar/ såbrett(av den storlek vi använder) sammanlagt ca 70.000 frön i år, det är betydligt mindre än förr eftersom vi köper Penséerna och Violerna ( ca 40.000), som vi också sått tidigare år, färdigt som oomskolade småplantor. Senare skolar vi om alla plantor i 8, 10 och 12 cm:s krukor, beroende av blomsort.

02 mars 2012

Fredagsfunderingar
































Hej på er, hoppas ni har det gott på fredagkvällen!



Jag sitter och samlar ihop dagen som gått, i mina tankar. Det har varit en fin dag på många sätt.

Blev i dag upplyst om läget ut i stora världen av en kund som berättade om sina upplevelser på en arbetsresa, om barn vars liv fått en alldeles fruktansvärd början. En annan kund som berättade om sin mor, som sakta tynar bort och sorgen som hör till. Bla dethär får mig att just nu känna en oerhörd tacksamhet över den vanliga vardagen, då allt är som vanligt och en rikedom i att få dela tankar med andra människor man möter under dagen. TACK, alla kunder, vänner, nära och kära
för att ni finns, det är ni som får den "grå vardagen" att bli innehållsrik och meningsfull!

I dag har solen lyst över både plantor och människor i växthusen, båda piggnar till och sträcker sig upp mot ljuset. En hel del sticklingar har planterats i går och i dag och husen börjar grönska på riktigt, skoj!

Dagens blomsterbild blir Hibiscus rosa sinensis, Kinaros, som jag tycker är en väldigt fin blomma.

Numera är det Longlife typerna som är vanligast. Longlife är en förädling där blommorna håller 2-3 dagar mot de gamla sorternas 1 dag. Förr var det mest röda och rosa nyanser som fanns men nu finns de i många olika färger. Kinarosen tycker om ljus, så ställ den inte för skuggit. Några bilder från planteringen i dag skall jag också visa.
Önskar er allt gott!