30 november 2010

Julblommor



Hos Petterssons har vi i år valt att odla julblommor (från grunden...) i form av julstjärnor, amaryllis och hyacinter. Hyacinterna och amaryllisarna blir i dagarna försäljningsdugliga, en efter en, liksom de många olika varianterna av julstjärnor. Orsaken till varför enbart tre olika sorter odlas finns dels i utrymmesbrist men också i att det är lättare att hålla reda på odlingen om man håller sig till några få sorter (och om man håller sig till det man kan bäst :).

För att blomstersortimentet inte skall vara så tråkigt väljer vi dock att importera en hel del blommor från Danmark. Förra veckan anlände lite allt möjligt juligt. Skimmia, julkaktusar, azaleor, orkidéer, kalanchoe, cypresser, ripbär, ardisia och en hel del annat skoj. För att ta till ett dialektalt uttryck så kan vi konstatera att "he byri ta se" vilket är tur i och med att julen ju faktiskt snart knackar på dörren.

24 november 2010

1:a advent



Tänka sig, på söndag är det dags att tända det första ljuset. Härligt! Nu stundar förhoppningsvis mystider med såväl glögg som pepparkakor och annat skoj. För den som söker juliga dryckesalternativ till glögg så kan Petterssons i år erbjuda en trevlig nyhet i form av té latte. Petterssons testpanel bestående av såväl stora som små ansåg att drycken (som bör blandas med mjölk och värmas) var verkligt lyckad! Té latten smakar lite som en blandning av pepparkaksdeg och mjölk och konstaterades passa speciellt bra efter snögubbsbygge eller efter andra kalla uteaktiviteter.

På tal om små så finns för tillfället olika adventskalenderalternativ framsatta i affären. Textilkalender med ringar från Serholt samt luffarslöjdsalternativ från Affari med såväl "lapphållare" som krokar. Som vanligt är det upp till var och en att vara så ambitiös eller påhittig man vill gällande innehåll i kalendern (godis? små paket? skojiga aktiviteter? en sagoföljetong? fribiljetter t.ex. i form av att slippa bädda sängen? en rolig vits? gåtor? pyssel?).

För adventsmys i övrigt rekommenderas Loftets bleckplåtslyktor varmt. Hantverk från Kyro när det är som bäst! I alla fall jag tycker att handgjorda saker från nära håll har hög stämningspotential. En potentiell julklapp åt någon som gillar saker som är gjorda med känsla?

19 november 2010

Köpmannamässan


Fixad monter och ofixad monter

Jag hoppas att alla som befinner sig i Jakobstadsnejden under veckoslutet har tid och möjlighet att komma på köpmannamässa (Tellushallen). Det verkar nämligen bli ett trevligt mässår med många fina montrar och sympatiska utställare. Från Petterssons kommer Janne och Stina att finnas plats under såväl lördag som söndag (10-17). Den juliga montern är fixad och klar bortsett från ett stort fång med röda rosor, lite gröna kransar uppe på skåpet och ett stall åt Josef och Maria inne i skåpet. Ja, och en ljuskrans lär kanske ännu hängas upp och dessutom kommer Janne och Stina sen förhoppningsvis att sprida stämning över det hela med sina väsen :)! Montern är ganska liten men som vi konstaterade under förmiddagens grejande; smått ska inte förringas! Välkommen till monter D 106!

15 november 2010

Livets prövningar uppblandat med trevliga utmaningar





I samband med att bockar till det nya försäljningsväxthuset restes gick en personlighet i graven. Ingen mindre än Petterssons 25-åriga trotjänare till traktor blev lätt överansträngd och gav upp livslågan. Resultatet av att den gamla traktorn dog blev köp av en ny traktor (förstås fanns också ingredienser som gråt och vemod med i bilden). På fotot ser ni resultatet av affären. Inget går riktigt upp mot den gamla Mc Cormic International men det bör nog ändå erkännas att den nya Volvon är ganska charmig. Vid köpet var den till och med färdigt pyntad med blommor. Ett säkert tecken på att den borde höra hemma hos Petterssons.

På kundväxthusfronten kan det berättas att skalet är så gott som klart och att plasten hann på innan snön kom! Nu får projektet vila för att återupptas sen i vår.

Annat på gång är att Jannes partiblomster-resor återupptas i veckan och att Petterssons för första gången någonsin skall delta med en monter under köpmannamässan i Jakobstad (tellushallen) inkommande helg. Spännande och trevligt värre! Janne och Stina står stationerade i monter D 106 under lördag och söndag (kl. 10-17)! Gå gärna förbi och hälsa på dem!

09 november 2010

Farsdag!




För den som i dagarna är på jakt efter en present åt en rar far kan vi på Petterssons bland annat rekommendera: Ett snyggt "Lasse-förkläde" från Nyblom & Kollén. Förklädet förutsätter i och för sig kanske ett matlagningsintresse?! För fäder som tycker bäst om att äta färdigt fixad mat rekommenderas istället Saemas morotsmarmelad med smak av apelsin, citron och konjak, kanske i kombination med nybakade scones och ett hejdundrande farsdagsfrukostbord?! Ett annat presentalternativ kunde förslagsvis vara en påse med skarpa salmiakkarameller (finns det någon pappa som inte tycker om godis?!) eller varför inte ett inramat fotografi (ramen på bilden finns bakom förklädet - fotografen och dennes förmåga till att fotografera vad som är avsett att fotograferas kan ibland ifrågasättas :) av något/någon kärt/kär?! Slutligen finns alltid den behändiga men tillika trevliga presentlösningen; blommor!

02 november 2010

Förrådshälsningar!



Hej på er och glada hälsningar från Petterssons affärsförråd! Trots att det kanske är snudd på hysteriskt med julgrejer i början på november så bara måste jag få visa veckans glädjeämne. Detta i form av Serholts glöggmuggar och skålar. Trevligt material, trevlig form och lyckad storlek - vad mera kan man begära av glögg-serviser!? Dessutom funkar skålarna (i lådan på hyllan) perfekt som ljusfat (med ett trevligt blockljus i...) mellan glöggfesterna! Härligt, snart, snart (eller nåja, efter två, tre veckor) får vi plocka fram de nya julgrejerna som väntar i förrådet!

Om vi ska prata om sånt som färdigt finns framlagt i affären så vill jag slå ett slag för de nya servetterna/dukarna från Nyblom & Kollén. Jag tycker att de skulle vara ett utmärkt servett-alternativ till lite finare middagar (till exempel så närmar ju sig eventuella farsdagsmiddagar och julmiddagar...). Till det fantastiska hör dessutom att servetterna, enligt min världsuppfattning, är mycket prisvärda!