31 maj 2010

Sommarblomsnyheter



Hos Petterssons har vi glädjande nog lite sommarblomsnyheter att erbjuda i år. Jordgubbsamplar uppe till vänster är både dekorativa och användbara medan Cuphean (till höger) är tålig och näpen (dock inte ätbar).



Pelargonen "Angel eyes" är en lite nyare pelargon som också i år fått växa i växthusen. Palettbladen till höger är sådär roligt fulsnygga.



Olika "gröna" alternativ finns att välja mellan. Ricinen till höger är ypperlig om man vill få till lite höjd i planteringar.



Snöflingan till vänster är inte direkt någon nyhet, dock är den ljuslila färgen på blomman en nyhet (jämfört med föregående års vita variant). Den rosa Femuddingen (Pentas) är ju alldeles jättenäpen.



Mera grönt finns i form av Pilea den ackompanjeras av lila Heliotrop i bakgrunden. Den rosa Diascian (Tvillingblomma) har sett dagens ljus förut hos oss dock får den komma med på ett hörn i och med dess roliga buskighet.



En kulig sort av Laurentia (till vänster) finns också till försäljning liksom väldoftande lavendel.



Dahlian är ack så mäktig medan Sommarljus (Gaura) är söt och skir. Låt oss hoppas på en spirande sommar fylld med växtkraft.

--------------------------------------

27 maj 2010

Den blomstertid nu kommer...



Examensfesterna närmar sig med stormsteg här i Österbotten. Inkommande fredag hålls yrkesskolans dimission och nästa veckas lördag får studenterna sina betyg. Hos Petterssons laddar vi upp med både blommor och presenter. I veckan har bland annat nya smycken från Kreativ-insikt anlänt. På bilden uppe till vänster finns halssmycket "Bär en önskan" i silver (i en Curcuma - kanske ett alternativ till den traditionella examensrosen?!)



En sparbössa vore kanske en bra present till en fattig student?! Sparbössan på bild kommer från Cult-design (texten på boxen går att ändra enligt sparändamål; drömmar, hushållskassa, roligheter, kläder, bensin osv.). I gerberan vilar halssmycket "Kärlek och drömmar" från Kreativ insikt.



Om man känner sig manad att bryta mot studentros-traditionen så finns flamingon och callor till försäljning. Till försäljning finns också en hel uppsjö av änglar. En vakande ängel är ingalunda ett dåligt present-alternativ åt en ung människa på väg ut i livet.



För de flesta studenter och yrkesstudenter brukar någon form av flytt hemifrån följa efter examen. Då kan det vara bra att ha en mugg med fat från Serholt eller en gästbok gjord av Sari Haapa med sig i flyttlasset.



I flyttlasset passar ju också kökshanddukar, pigga kaffekoppar och randiga skålar ypperligt.

Ps. Hos Petterssons har vi ändrade öppethållningstider. Under vardagar är vi på plats från 9-20 och under lördagar från 9-15. Öppettiderna gäller framtill midsommar! Välkommen!

----------------------------------

23 maj 2010

Sommarblomssäsong



Småningom börjar de flesta sommarblommor bli försäljningsdugliga. På Petterssons tycker vi att det skall bli väldigt trevligt att vartefter slussa ut blommorna. Orsaken till detta ligger främst i att vi slipper den för tillfället tidsdryga bevattningen. Under de senaste dagarna (som har varit rekordvarma i Österbotten) har onödigt mycket tid gått åt att vattna blommorna, under såväl vardag som helg. Förstås sker en del av bevattningen (t.ex. bevattningen av amplar) via automatik (som i och för sig alltid bör kontrolleras och vaktas) men en förhållandevis stor del av bevattningen sker för hand. Att sköta blommor kan nog definitivt ses som ett hantverk. Blommorna sås, omskolas (planteras om), knips, retarderas (att stoppa tillväxten), putsas och vattnas (de flesta) för hand.

Upplysningsvis kommer våra sommarblomsterkunder att ännu i år få möjligheten att ströva fritt i våra växthus. Tanken var att ett försäljningsväxthus skulle ha sett dagens ljus i maj, därav blev dock intet. Ibland vore det behändigt att ha lite mera tid till förfogande än 24 timmar om dygnet :)! Vi hoppas att ni, eventuella läsande kunder, kan se charmighetspotential i faktumet och inte det ibland lätt opraktiska (med läckande slangar och rör i vägen) . Åtminstone vi på Petterssons tycker att man kan se en upplevelse i att handla blommor hos oss :)!



--------------------------------

17 maj 2010

Ib-nytt



Det finns dagar som är trevligare än andra hos Petterssons. De dagarna kan bestå av trevliga människomöten, goda bullar till kaffet eller av paketleverans från någon trevlig plats. I fredags anlände paket från danska Ib Laursen till Petterssonsvägen. I dagarna plockas grejer upp och ja, vissa är mer uppspelta än andra över innehållet i lådorna...

------------------------

16 maj 2010

Odla mera!



För att fortsätta på odlingstemat så kan jag meddela att tomatplantor i olika varianter finns till försäljning hos Petterssons. Rättare sagt i "vanliga", cocktail, miniplommon och gula uppsättningar. Plantorna är ännu ganska små men snart är de definitivt försäljningsdugliga.
Tomater odlas ofta i växthus men går också alldeles ypperligt att odla på balkong eller på en annan skyddad plats.
När det gäller tomatodling kan man som hemmaodlare tänka på att:

Vattna plantorna regelbundet. Tomatplantor kräver ganska mycket vatten...
Se till att plantorna inte får för varmt men inte heller för kallt (20-25 grader är en lämplig temperatur). Om tomatplantorna får för varmt leder det ofta till att plantorna tappar blommorna och således till att tomatskörden blir dålig.
Knip bort tjuvar (sidoskott som bildas i "bladföregreningarna" på "huvudstammen") på alla tomatplantor med undantag för "busk-varianter".
Plantera i torv. Luftigt och härligt!
Gödsla ordentligt (med fullgödsel, finns bl.a. hos Petterssons, inte med blomgödsel!). Tomater kräver extra gödsel och blir godaste om balansen mellan kväve, fosfor och kalium hålls jämn. Rent konkret innebär detta att man skall gödsla med fullgödsel samt eventuellt införskaffa lite kalksalpeter från en valfri, trevlig trädgård. Om man tycker detta låter avancerat kan man hur bra som helst hålla sig till hönsgödsel.



----------------------------

10 maj 2010

Odla!



Morötter och lök i all ära men om man för det första har möjlighet att anlägga ett grönsaksland och för det andra ork att sköta odlingarna så rekommenderas också dessa trevligheter:

Squash kan (i dagarna) förodlas inomhus och planteras ut efter frostnätter. Denna gurkbesläktade, solälskande grönsak gör sig alldeles utmärkt på sommarens grillfester, gärna i kombination med halloumiost.
Brytbönor är också ett bra alternativ i landet. Dessa kan med fördel förodlas inomhus och planteras ut när vädret är tillräckligt gynnsamt (kom ihåg att bönor överlag är speciellt känsliga för kyla och frost). Brytbönor äts hela efter förvällning (koka upp hastigt) och är perfekta i olika woker. Om skörden blir stor kan de förvällas, frysas och användas senare.
Mangold kan i motsats till de två föregående grönsakerna sås direkt på friland. Användningsområden för den rödbetsbesläktade mangolden är ungefär samma som spenatens... Använd den i stuvningar, i soppor, i wok, som fyllning i pajer osv. Både förvällda blad och kokta/stekta "stammar" kan användas!

Sådär överlag så kan man tänka på att testa friskt, köpa ordentliga frön (alltså inte de allra billigaste :), läsa instruktionerna på fröpåsarnas baksida och tänka logiskt gällande skötsel (vattna när växterna är torra, låt bli att vattna när myllan är blöt, undvik stenskarp, näringsfattig jord osv.) och att läsa sig fram till information (böcker, internet). Att skörda egna grönsaker är fest!

Ps. Krukodling skall inte förringas! Bland annat brukar smultron, mangold, spenat, olika sallader, kryddor, tomater och paprika lyckas riktigt bra i kruka!



---------------------------------

07 maj 2010

Morsdag II



Om man vill uppvakta mödrar som har skåpen fulla med både det ena och det andra rekommenderas verkligen blommor. Ännu har i alla fall inte jag träffat någon mor som blivit sur eller upprörd av att få blommor.

Gerbera (uppe till vänster) brukar uppskattas av de flesta människor. Glad, det blir man av denna blomma som vill torka upp mellan bevattningarna (vattna 2,3 gånger i veckan...) och som bör placeras relativt ljust. Den engelska pelargonen, till höger, gillar ljus och vill även den torka upp mellan bevattningarna. Pelargonen kan med fördel placeras ut efter frostnätter.




Bägarranka är en jättefin blomma som tål lite allt möjligt. Placera ut den efter frost! Hortensian har jag redan prisat i ett inlägg dock tål det att upprepas - hortensia är en fantastisk blomma som kan placeras lite skuggigt och som bör vattnas regelbundet.



Krukcalla vill liksom hortensian placeras i halvskugga/ljust (inte i direkt solljus), låt den torka upp mellan bevattningarna så klarar den sig bättre och längre. Calla kan också placeras ut efter frost. Morsdagsrosen eller minirosen gillar ljus och lagom mycket vatten (med "lagom" tänker jag 2,3 bevattningar i veckan).

Grundregler sådär överlag för alla krukblommor är att inget vatten bör lämnas i ytterkrukan, blommor dränks och kvävs lätt om de konstant måste stå med rötterna i vatten. En annan sak man kan tänka på är att ingen blomma (eller nåja, något ynka undantag finns väl nog) trivs i brännande sollljus.

Om man känner sig osäker på hur man skall sköta blommor så kan man satsa på; lagom ljust och "känn efter med fingret i blomjorden" - är jorden torr, vattna! är jorden våt - låt bli att vattna! Lätt som en plätt!

Ps. Under lördag finns vi i affären mellan 9-15 och under söndag mellan 11-13...

----------------------------

03 maj 2010

Morsdag I



Morsdagen närmar sig med stormsteg och hos Petterssons försöker vi förbereda oss mentalt inför helgen. Kanske en Willow-tree ängel eller en handarbets-/tidnings-/förvaringskorg eller en önsketärning eller ett Kreativ Insikt-halsband eller en mamma-mugg kunde passa åt någon välförtjänt mor?!



------------------------------------