30 april 2010

Trevlig valborg!



Med första maj anländer alltid rejäla vårkänslor och pyntarinstinkterna vaknar. För mig personligen blir det ingen valborg utan penséer eller violer.



Vita violer i fyrkantig låda från Serholt kunde bli riktigt snyggt... Eller varför inte plantera gula dylika i de trevliga, veckade krukorna från Blossom!?



Blåa penséer i zink-balja från Blossom vore inte heller fel. Hmm... livets svåra val...

Ps. Kom ihåg att sätta lite "leca-kulor", vanliga stenar eller styrox-bitar i botten på krukor utan hål! Risken är stor att plantorna dränks om krukan inte är "dränerad".

------------------------------

27 april 2010

Växthusnytt



Hurra, det tar sig... Småningom börjar sommarens plantor vara omskolade! Före sommaren är här kommer förstås morsdag och hos Petterssons försöker vi förbereda oss inför helgen så gott det går. Jag vill poängtera att om jag vore mor och bodde i trakterna kring Petterssons så skulle jag önska mig en hortensia (en knoppig, vit variant på bild uppe till vänster). De blir verkligen superfina i år! Dessutom är de ypperliga blommor i och med att man kan ha dem inomhus till början av juni och sen placera ut dem (trivs ofta i halvskugga). En stor kruka fylld med hortensior slår det mesta gällande skönhet här på jorden. Förstås övervintrar inte vår variant av hortensior utomhus men det förgängliga här i livet skall ändå inte underskattas...



Övriga blommor som verkligen kan betraktas som sköna är de aktuella violerna. De är verkligen härliga och tåliga mot (i alla fall lite) frost. Om man vill pynta sin trappa eller sin terrass med något annat än med violer/penséer i detta nu så finns därtill margueriter och murgröna. De är också rätt så tåliga mot kyla.



Övriga alternativ på frosttåliga blommor är olika lökväxter. Glädjande nog har vi hos Petterssons en riktigt ordentlig rea på krokusar, pärlhyacinter, tulpaner, scilla, tazetter, bellis, hyacinter och narcisser. Skynda fynda!

--------------------------------------

24 april 2010

Mera nytt...



Det "mera nytt" i affären representeras bland annat av multifunktionella burkar från Blossom (för mediciner, pennor, toalettgrejer - ja, allt möjligt ryms in) samt av magnethjärtan och drivhus (för t.ex. kryddor...) från Weiste .



Söta växthus (Weiste) har också dykt upp hos oss liksom kristallkronor (för badrummet, lusthuset eller för någon annan lämplig plats). För den som har obehag för "tingel" men som ändå söker en ljuskrona finns glädjande nyheter; det går att knipsa bort prismorna från skapelsen!



Trevliga krukor/tråg med violer finns också. Trågen kan förstås även med fördel användas till förvaring...



Dessutom finns både tuffa och söta hjärtan i olika varianter från Loftisbacka. Välkommen in för att kolla läget!

----------------------------------

22 april 2010

Nytt



Bland annat lite sånthär har kommit in till affären under den senaste tiden (fina "family-tavlor" - för den som vill reda ut sin släkthistoria, god äppelmust - för den som vill fira våren eller för den som söker en trevlig "tuliaiset"/"gå-bort-present" och trevliga hängare - för handdukar, kläder och vem vet vad...).
En utförligare affärs-rapport kommer inom kort...

----------------------------

19 april 2010

Tålamod



"Everything that slows us down and force patience, everything that sets us back into the slow circles of nature, is a help. Gardening is an instrument of grace." - May Sarton

Vad lär vi oss av May Sartons visa ord? Min tolkning är att varje människa borde äga åtminstone en levande blomma/grönväxt och att alla, i mån av möjlighet, borde driva upp lite blommor/grödor med jämna mellanrum. Om inte annat så för att lära sig något om dagens bristfälliga vara, tålamod.

Sen är det ju förstås upp till var och en att välja hur mycket tålamod man vill lära sig. Alltså, om man ger sig på att plantera lite vårlökar (på bild: pärlhyacinter, krokusar, tulpaner, scilla) eller om man driver upp ett citronträd från frö.

För att inte i misstag ge er alltför mycket prestationsångest vill jag ändå poängtera att man ju nog kan öva sitt tålamod på andra sätt (umgås med barn, baka bröd, lära sig spela ett instrument...) och istället köpa färdiga krokusar, tulpaner och citronträd. Hos Petterssons finns det fina lökväxter för tillfället!



--------------------------------

15 april 2010

Växthusuppvärmning



För den som känner sig på humör för lite allmänbildning gällande växthusuppvärmning på Petterssons, varsågod att ta del!

Hos Petterssons har uppvärmningen av växthusen sedan år 2001 skett med hjälp av torv. Före 2001 värmdes växthusen upp av olja. Oljeuppvärmningen och de medföljande höga kostnaderna var inte direkt hållbara så den inhemska torven blev ett bättre alternativ, ur såväl ekonomisk som miljövänlig synvinkel.

Under vinterhalvåret eldas det dygnet runt i torv-pannan (ibland med assistans av en extra oljepanna) medan eldandet under sommarhalvåret sker mera sporadiskt (beroende på ute-temperatur). Under vintern fylls "silo" (den gula boxen på bild både uppe och nere...) på med torv ungefär varannan dag (med hjälp av Petterssons trogna traktor Mc Cormic) och under sommarhalvåret mera sällan. Själva inmatningen av torv i pannan sker automatiskt via en inmatningsskruv. Värmen som alstras inne i pannan förs ut i vattenburen form till växthusens rörsystem och regleras med hjälp av diverse shuntventiler. Torvförbrukningen håller sig runt 1100 m3 i året.

Torvpannan ses dagligen om och kontrolleras. Askan som bildas av torven bör skrapas bort och dessutom bör torven inne i silo kontrolleras. Ibland kan stora rötter eller stenar finnas med i torven (på bilden gläds Janne över att ha hittat en rotbit i tid), dessa bör tas bort för att förhindra att systemet och inmatningsskruven går sönder... Sotning av pannan sker ungefär en gång i månaden.

Under vinterhalvåret kan det vara rätt så spännande med eldningen. Om temperaturen sjunker (oftast under nattetid) alltför mycket i växthusen (om problem med t.ex. torvinmatning inträffar) slås ett alarm på hemma hos Janne och Stina, då gäller det att få problemet löst innan blommorna inne i växthusen fryser sönder. Tack och lov finns det en reserv-oljepanna som kan ta hand om uppvärmningen så länge torvpannan åtgärdas (förutsatt att den startar och fungerar i det kalla vintervädret...). Genom årens lopp har det nog, både en och två gånger, bitits på naglarna av nervositet gällande hur julstjärnornas livsöde skulle sluta. Hittills har dock dramatiken upplösts fint! Vi hoppas att det fortsätter i samma stil...



------------------------

13 april 2010

Kunder



Att jobba i Petterssons-affären innebär en hel del betjänande och socialisering. Detta är, utan att överdriva det minsta, något av det mest intressanta som finns. Människomöten och kundupplevelser är lärorika! Mixen av åldrar, smaker och personligheter kan liksom inte bli annat än intressant. Det bästa av allt är dessutom att det i 99% av alla kundfall handlar om "intressant" på ett mycket positivt sätt.

Det finns många kunder som genom åren har berikat vardagen på Petterssons; allt från de näpna stamkunds-tanterna till yra, nyblivna fäder till alldeles enastående positiva Sverige-svenska sommargäster till vanliga, härliga bybor till trendkänsliga damer till män på friarstråt till ja, ni märker... listan kunde bli hur lång som helst. Det skulle finnas massvis med guldkorn att dela med sig av gällande kundupplevelser men en av mina personliga favoriter är en växthusupplevelse.

Till historien hör att det var en jättevarm sommardag mitt i den brådaste plantsäsongen. Några ur personalen packade parti-blommor (som skulle köras ut till nejdens blomsteraffärer) i ett alldeles stekhett växthus. Vi avbröts dock plötsligt i packandet när en dam i övre medelåldern kom skuttande och galopperande genom växthusets "mittgång". Kjolen fladdrade, liksom håret, och hennes gälla, förtjusta tjoande om att "HERREGUUUD, det är ju som att vara i PARADIIISET!!!" är något vi alla ur personalen kommer att bära med oss.
Det är ju precis den attityden man borde ha till växthusarbete (också under svettiga, panik-dagar i juni)! Efter den upplevelsen lärde vi oss att lite galopperande, skuttande och tjoande i mittgången aldrig är fel för arbetsmotivationen.

Ps. Många ödmjuka tack till våra härliga kunder, utan er skulle Petterssons inte finnas!



-------------------------

09 april 2010

Gotteskåp



Det finns skeden och påhitt i Petterssons historia som har varit både bättre och sämre.
Det som definitivt hör till de bättre händelserna är det nya gotteskåpet i affären, i alla fall om man frågar efter min åsikt.
Säg den människa som inte blir åtminstone lite lycklig i själen av att betrakta kokosbollar, knäckstrutar (förstås gjorda på grädde) och polkagrisar (från Gränna).
Som talesman för oss som inte har förmågan att bara betrakta godsaker, alltså för oss som utöver betraktandet måste smaka på allt, så vill jag berätta att alla produkter fick klart godkänt!



--------------------------

06 april 2010

Rapport



Fastän det har varit lite tyst på bloggen den senaste veckan så lever vi nog, både blommor och personal. Faktum är att båda delarna växer.
Gällande personalen så har Petterssons utökats med David (som redan hunnit jobba flera veckor) och med Henrik (som tillträdde förra veckan, när studentskrivningarna var över). När det gäller blommorna så skolas sommarblommor om för fullt (från såfack till kruka...) och placeras vartefter ut i växthusen. På bild syns tagetes i behov av omskolning och det växande viol-/penséhavet.
Ja, och slutligen ett litet tillkännagivande: För tillfället finns det Petterssons-odlad dill, basilika, rucola och lite allt möjligt till försäljning i affären. Om livet saknar krydda - vik in till Petterssonsvägen ;).



---------------------------