26 februari 2010

Kreativ insikt


Tjoho, det har kommit in lite nya vårgrejer till affären. Nämligen, nya produkter från "Kreativ insikt".
"Kreativ insikt" är ett svenskt företag med visionen "Vi vill inspirera till stora tankar i den lilla världen".
Grundaren Carolina Gårdheim vill med sina alster påminna människor om livets storhet.
I sortimentet finns allt från halsband till tändsticksaskar till kort. På alla produkter finns skrivna/tryckta visdomsord.


I Petterssons-affären finns lite olika "KI-grejer" för tillfället.
Bland annat sprillans nya nyckelringar och armband med utbytbara berlocker. Skoj, tycker vi!

Bilderna är lånade från kreativinsikt.se

-----------------------------------------------------

23 februari 2010

Lägesrapport



Såhär ser läget ut för tillfället i växthusen. Efter en liten viloperiod i januari börjar livet spira igen.
En del pelargonsticklingar dök upp i förra veckan. De omskolades i rask takt...



Violerna och penseérna är hårt på gång uppe i glashuset/affärsbyggnaden! Tala om skapelsens små under...



Engelska pelargonsticklingar och Morsdagsrosor dök också upp förra veckan. Dessutom lär Hortensia-sticklingar och en del annat anlända till Petterssonsvägen denna vecka. Härligt! Det börjar ta sig igen!
Några visa kineser har nångång myntat uttrycket "Den som har en trädgård och en boksamling saknar intet!". Vilken tur att Janne och Stina har både och :) Ofta känns det nog som ett privilegium att få jobba på en trädgård. Å andra sidan är det kanske inte så romantiskt som folk ibland har uppfattning om (?). Tidspress finns (liksom på de flesta andra jobb) så ens relation till blommorna är inte sådär jättepersonlig... Vi pratar alltså inte med och klappar inte blommorna :) Arbetet går helt enkelt och kallt ut på att få alla sysslor utförda så effektivt och snabbt som möjligt (förlåt mig om jag raserar någons världsbild :). Ja, och tyvärr så klär sig ingen av oss i snickarbyxor eller halmhatt, fastän det onekligen skulle vara lite piggt...

------------------------------------

21 februari 2010

Sommarinspiration

Jag har nog, så arma nog. Vinter i all ära, men, denna långvariga kyla. Tar den aldrig slut?
I ren protest drömmer jag mig bort i Petterssons-affären...

Bort till sommaren och saftkalas i syrénbersån...


Bort till solsken, fågelkvitter och humlesurr...


Till körsbär, jordgubbar och rabarber...


Till semesterfrukost på terrassen...


Till grönsaksland, tomatodling och sommarmat... Bort till sommarliv...

---------------------------------

19 februari 2010

Riverdale



I vår affär finns en del produkter från Riverdale. Riverdales grejer är mycket trevliga, de är lugna å harmoniska men ändå inte på något vis själlösa. På bilden har några Petterssonska förfäder blivit inramade i en Riverdale-ram. Jag tycker att Erik, Maria, hushållerskan och barnen gör sig alldeles förträffligt i sammanhanget :)

-----------------------------------

16 februari 2010

De sköna gröna



Tack och lov, vi börjar äntligen närma oss ljusare tider! Att bo i Finland är trevligt på många sätt men när det kommer till dethär med bristen på ljus under vinterhalvåret så vet jag inte riktigt... Hos Petterssons får vi så lov att arbeta mot naturen och lysa upp både det ena och det andra. Å andra sidan så börjar de dagarna numera vara räknade. Välkommen kära vår!



För de gröna vännerna hemma i fönstren (eller var man nu har dem) så är vintern ingen "hit". Förstås behöver de sin viloperiod men, bristen på ljus brukar kunna resultera i bladavfall och allmän tragiskhet under senvintern. Bristen på ljus kombinerat med värmen inomhus är de största bovarna i dramat "halvdöda grönväxter".
För att hjälpa växterna till ett bättre liv rekommenderas:

1. Duscha växterna ibland (duscha dem i duschen - behändigt och effektivt)! Rena blad kan "ta upp ljus" bättre än smutsiga...
2. Vattna sparsammare under vinterhalvåret än under sommarhalvåret! Håll tillbaka med gödslingen!
3. Om du har möjlighet, sänk rumstemperaturen åt växterna!
4. Stressa inte växterna under vinterhalvåret! Om de behöver planteras om - gör det lite, lite senare i vår...

----------------------------------

11 februari 2010

Vändagen



Vändagen, ett kommersialiserat, patetiskt påfund eller en bra dag att visa uppskattning mot nära och kära på? Jag är lite av den åsikten; om det dyker upp en rolig dag som uppmuntrar till snällhet mot medmänniskor så bör den tas tillvara...



Sen är det förstås upp till var och en att göra vad man vill av vändagen. Dagen kan ju uppmärksammas på så många olika sätt - Skicka kort? Ge presenter? (skärgårdskonfekt? "haleja ja pusuja tee" (kram å puss-té)? eller blommor?) Äta bakelser? Gå på bio? Vara extra snäll? Möjligheterna är många! Ha en riktigt trevlig vändag!

09 februari 2010

Tips


Vändagen närmar sig med stormsteg. Om man känner på sig att man kommer att föräras med en eller annan snittblomma (om inte? - köp åt dig själv :) så kan det löna sig att tänka på följande allmänna snabbråd...

1. En bra snittyta är A och O för blommornas hållbarhet och vattenupptagning! Använd aldrig (ALDRIG) en sax. En vass kniv är det absolut bästa redskapet! Före du sätter blommorna i vatten - snitta dem snett (diagonalt...). Tulpaner och övriga lökväxter hör till undantaget "snitta rakt av".
2. De flesta blommor vill ha ljummet vatten. Förutom undantaget tulpaner och övriga lökväxter - tappa upp kallt vatten i vasen!
3. Kom ihåg att sätta snittblomsnäring i vattnet, hållbarheten ökar! När det gäller tulpaner och övriga lökväxter - strunta i näringen!

05 februari 2010

Cult-design



Det är intressant med tycke och smak! Jag fascineras över och undrar; vad är det som gör att vi människor tilltalas av olika saker? Är ens "smak" något inlärt (något man fått med sig hemifrån) eller något som finns i ens personlighet från första stund? Hmm... Eller är delar av ens smak enbart något som tidningar, tv, helt enkelt omgivningen har lyckats pracka på en? Onekligen så påverkas man ju (vare sig man vill det eller inte...) av uttalanden om vad man borde gilla och ogilla...



Att jobba på Petterssons leder till att man ibland ifrågasätter både sitt eget och andras omdöme gällande smak. Saker och kombinationer som man själv anser vara mycket smakfulla kan allt som oftast ratas av kunder. Till och med enkla, neutrala, harmoniska grejer som Cult-produkter (vitt porslin, inte extremt åt något håll) delar folks åsikter... Fascinerande!

02 februari 2010

Sådd



En efter en börjar de titta fram, de pyttesmå penséerna och violerna. Fröna har såtts de senaste veckorna och resultatet av sådden börjar sakta men säkert dyka upp. Hos Petterssons sår vi alltid alla våra plantor för hand, och ja, det är ganska pilligt! Sådden har inletts med violer och penséer och fortsätter vartefter med olika sommarblommor.
Trots att det är pilligt och ganska arbetsdrygt att få ner de flera tiotusentals fröna i jorden så är proceduren ändå ganska avslappnande. Fokus ligger på att få ett frö i varje såfacks-kruka, till det krävs inte så mycket tankeverksamhet :) Dessutom finns det en positiv bieffekt med sådden - finmotoriken övas upp!



Lite mera tankeverksamhet krävs dock när det gäller planering av hur mycket blommor som skall sås, vilka blommor som skall sås, hur fröna skall sås och när de skall sås. Utan vår blåa "sådd- och planteringsanvisningar-mapp" så skulle vi nästan vara ut på sju famnars vatten. Varje år får Stina äran att knåpa ihop mappen. Mappen innehåller info om allt från hur blommorna, senare i vår, skall placeras ut i växthusen (så att alla blommor ryms och får lagom mycket med utrymme - allt enligt blomsort) till när de bör retarderas och knipas (när tillväxten skall stoppas - för att få fina plantor). Förstås handlar mycket av trädgårdsarbetet om en fingertoppskänsla men med hjälp av mappen har vi i alla fall lite bättre kontroll över läget!