28 januari 2010

Ib Laursen



Härliga tider! I dagarna har vi fått in en hel del med Ib Laursen-saker till affären. Burkar, skyltar, fat, örtagårdssaxar, fågelholkar och mycket annat skoj.



Fastän grejer i sig själva inte borde ha så stor relevans för människors lycka (i alla fall jag prioriterar relationer, hälsa och dylikt hundra gånger högre än materiella ting) så kvarstår ändå faktumet - olika former av estetik gör livet lite trevligare att leva...



26 januari 2010

Firmafest


Sune har varit anställd hos Petterssons i 18 trevliga år! Linn och Ida funderar på hur kunder hos Petterssons skulle reagera
om
de skulle bli bemötta på detta vis - Förvirrade? Glada? Eller rentav rädda?

Fiskelyckan prövas, tyvärr utan nämnvärt resultat! En mätt och glad VD.

Livet på Petterssons Trädgård består egentligen av mycket mera än själva odlandet och butiksbestyren. Arbetsgemenskapen och den sociala biten utgör hos oss, som på de flesta andra arbetsplatser, en viktig del av jobbet.
Om man tittar i Petterssons Trädgårds årsberättelse för år 2009 så hittas en verklig höjdpunkt i augusti. Höjdpunkten heter; firmafest hos Sune. Petterssons trogna, anställda Sune bjöd in alla arbetstagare (inklusive avec) till sin sommarstuga i Larsmo en kall, men solig, augustikväll. Tanken var att kvällen skulle bestå av fiske och mat. Tack och lov så var de två bitarna inte beroende av varandra. Resultatet av fisket blev nämligen pinsamt ynkligt. Hursomhelst så blev alla ändå mätta, tack till Stina och Helena och deras frysväskor!

21 januari 2010

Atjoo...



Som årstid har vintern många fördelar; jul, glögg, skridskoåkning, fastlagsbullar... Det som dock inte känns som en fördel med vintern är alla obehagliga förkylningar som härjar runt. Att vara sjuk är aldrig roligt, därför gäller det att hitta grejer som hjälper en igenom eländet.

Från Petterssons lilla livsmedelshörna rekommenderas idag lindrande bröstdroppar (till och med en av nejdens läkare har investerat i en flaska, det säger väl en del :), gott té och uppiggande choklad. Förhoppningsvis får det bobborna att försvinna och humöret att ta sig...

18 januari 2010

Tulpantider



Hos Petterssons har både en och annan korg med tulpaner fått komma upp ur lökkällaren de senaste veckorna. Med andra ord, upp till värmen och ljuset i ett av växthusen (läs tidigare inlägg om proceduren här). När tulpanernas knoppar visar färg skördas de, buntas ihop i buketter och sätts i snittblomskylen.

Det går att ösa hur mycket lovord som helst över tulpaner (som för övrigt har fått sitt namn efter det persiska ordet för turban :), men för att inte tråka ut er alltför mycket så nöjer jag mig med att säga - tulpaner är en höjdare! Ja, och så vill jag tillägga att tulpaner inte bara utseendemässigt är en höjdare. "Krisp-ljudet" som de bjuder på, när man plockar och rör dem, är ju alldeles fantastiskt!

Skötselråd för tulpaner lyder:
1. När du kommer hem med tulpanerna - snitta dem med en vass kniv (någon centimeter, rakt av), placera dem i rent, kallt vatten och låt dem "dra" cirka 15 minuter med papper runtom.
2. Placera tulpanerna i en trevlig vas/kruka med kallt vatten (fyll inte hela vasen med vatten, det leder till att tulpanerna växer lite för snabbt... Se dock till att snittytorna alltid är täckta med vatten! Fyll på vatten vartefter blommorna dricker!).
3. Byt ut vattnet t.ex. varannnan dag och förnya samtidigt snitten på tulpanerna.
4. Om du har möjlighet (och minns...) - placera tulpanerna svalare under natten!
5. Kombinera inte snittblommor och frukt! Frukt avger gaser som skadar snittblommor...
6. NJUT!

P.S. Köp inhemska tulpaner, för både kvalitetens och miljöns skull!

14 januari 2010

Tips


"Vihervaja" , bild lånad från Kekkilä.

Jag vill ju ingalunda verka dramatisk, men faktum är att ett av världens vackraste lust-/växthus lottas ut på Kekkiläs hemsida för tillfället. Gå in och kolla läget!

Ps. Kekkiläs produkter rekommenderas alltid av oss på Petterssons. Oberoende av om det gäller mylla, gödsel eller odlingslådor så står Kekkilä för mycket god kvalitet!

11 januari 2010

Matfilosofi



För att citera Ernst Kirchsteiger:

"Man kan komma hur långt som helst med en falukorvsring. Det handlar om helhet, dukning, var äter man, med vilka äter man och hur är den tillagad. Kanske är det så enkelt att ett gott glas vin i de ärvda kristallglasen lyfter falukorven till oanade höjder."

Jag är fullt övertygad om att en enkel sallad (eller en invecklad sallad också för den delen...) lyfts till högre höjder om den serveras ur Serholt-skålen på bilden. Sen är jag också övertygad om att sallader i kombination med Johannes Bremer-olivolja höjer måltiden ytterligare. Fast å andra sidan så är jag också fullt medveten om att den absolut bästa ingrediensen för en måltid heter "trevligt sällskap".

07 januari 2010

Vardag



Vardag. En tråkig självklarhet men tillika en verklig gudagåva. Hos Petterssons sysslar vi för tillfället med att städa, putsa och fixa inför den kommande vårsäsongen. Vardagen är ett faktum, julen har sannerligen varit och farit. Pepparkakorna i kafferummet är uppätna, de julstjärnor som finns kvar i växthusen får finna sig i att bli slängda, sopborstarna används flitigt både uppe i butiken och nere i växthusen, odlingsrännor putsas, liksom växthusgolv och väggar... Men tänk, snart, snart får vi öppna fröpåsarna och börja på med vår- och sommarblommorna!