27 november 2009

Ute eller inne?



Ifjol, under en kaffepaus i adventstid, fnissade vi hjärtligt åt texten på en förpackning med elektriska julgransljus. Julgransljusen togs fram ur gömmorna under eftermiddagskaffet (en utejulgran skulle placeras utanför affären). På förpackningen lydde rubriken "Ljusserie för bruk utomhus". Nåja, så långt var allt väl, ljusen skulle ju användas utomhus. Lite förvirring uppstod ändå när vi läste vidare. Efter rubriken berättade den inledande meningen att "Ljusen är avsedda för bruk inomhus". Hmm... hur hade tillverkarna tänkt det riktigt? Utomhus eller inomhus? Mitt emellan?

I år togs samma förpackning fram, dock slapp vi ta ställning till om vi skulle använda ljusserien ute eller inne. Vi beslöt oss nämligen för att ta in en julgran i affären och pynta den med levande ljus istället för med elektriska.

Vi vill, trots en del funderingar, rikta ett stort tack till julgransljus-tillverkarna. Ni har muntrat upp två kaffepauser hos Petterssons, det är inte illa! I och för sig så är vi ganska lättroade, men ändock, tack!

24 november 2009

Nedräkning



Nedräkningen till juleafton kan snart börja! Den trevliga adventskalendern från Serholt hjälper åtminstone oss på Petterssons att hålla reda på dagarna... Måste också, när jag är på gång, sätta upp en bild på Arne-tomtarna (också de från Serholt), de är så fantastiskt kuliga! Man kan bli på gott humör för mindre!

Småningom börjar vi bli beredda på jul i affären. Vi försöker enligt bästa förmåga bulla upp med både det ena och det andra! Pynt och grejs börjar småningom vara uppackat och dessutom kom en hel del julblommor från Danmark till Petterssonsvägen igår eftermiddag. Lillajul (första advent) kan infinna sig, vi är beredda (försöker vi i alla fall intala oss :).

Tazetter och ripbär...


22 november 2009

Bakom kulisserna

Det som ofta syns utåt, gällande jobbet hos oss på Petterssons, är (kanske?) butiksjobb. Detta i form av kundbetjäning, snittande av blommor, fixande av beställningsjobb och en del pynt och påtande, typ:



Merparten av jobbet består ändå av helt andra grejer, som t.ex. att se till att växtligheten får rätt mängd gödsel, att ledningstalen hålls i skick och att retarderingen (att bromsa tillväxten kemiskt...) sker i tid. Mellan retarderingsturerna knips dessutom blommorna för hand (för att bli buskiga och fina), det tar sin tid när blommorna är många.

Övrigt som bör fixas och tas om hand är automatiken inne i växthusen. Att den funkar som den skall (att värmen hålls, att luckorna öppnas osv.)



Bevattningen upptar också mycket av vardagen (och helgen...)! Största delen av bevattningen sker via hand, en del via automatik (detta främst gällande sommarplantor). Det tar sin lilla sin tid (t.ex. om mängden lyder 25 000 julstjärnor eller 100 000 sommarblommor).



Ifyllnad av torv i krukor och plantering av sticklingar (som ibland föregås av sådd) kräver en del engagemang. Torven skall blandas, vattnas, och fyllas i krukor (via hand), sedan planteras sticklingar (sommarblommor planteras från april-maj, julstjärnor i juli-augusti)... Efter uträttat arbete är man ganska lycklig.



Städning behövs också allt som oftast. För att förhindra eventuella smittospridningar mellan olika kulturer (mellan de olika "säsongerna") krävs en del desinficering av växthusen (golven, borden, väggarna).


Däremellan tas andra saker omhand. Ifyllnad av torv i pannan, packning av parti-beställningar (speciellt runt sommarbloms- och juletid), räknejobb, reparationer och allt möjligt annat. Trädgårdsarbete är mångsidigt!

17 november 2009

Stenar



För att citera den visa, stenköpande kunden som var på besök till Petterssons häromdagen "det är ju så svårt att säga dedär orden ibland". Det är kanske något vi alla kan instämma i!? Man glömmer så ofta bort att uttrycka sin uppskattning mot nära och kära. Dagens uppmaning lyder därmed: säg något trevligt åt någon som ser ut att behöva lite uppmuntran (vilket alla behöver, alltså uppmuntran, i dessa mörka, regniga tider)!

Ps. Janne bjuder annars på ett tips, tisdagen till ära. Om man har svårigheter med att säga de tre små orden - släng en "jag älskar dig-sten" på din kära :) Bäddat för succé!?

15 november 2009

Hänt i veckan


I veckan har det gjutits hos Petterssons. Inget mindre än en grund till en ny försäljningshall/ett nytt växthus.

Under sommarhalvåret har kunder fått vandra fritt i alla våra växthus. Detta har i praktiken inneburit både det ena och det andra. För att nå blommor (sommarblommor) har man som kund fått hoppa över vattenpölar, slangrar, rör och vem vet vad. Charmighetspotential har kanske funnits, det har ju på alla sätt varit äkta och genuint att vandra runt i blomsterhavet. Å andra sidan har charmigheten försvunnit ganska snabbt när pensionärer, småbarnsfamiljer osv. varit i farten. Systemet har inte direkt varit ändamålsenligt och kundvänligt. För att råda bot på detta problem är ett nytt försäljningsväxthus på gång.

Tanken är att alla sommarblommor (liksom vår- och höstblommor, typ violer/penséer, krysantemer, erica osv.) skall samlas på ett och samma ställe. Vi hoppas och tror att nybygget skall bli både snyggt och praktiskt.

Annat som hänt i veckan är att hyacinter och amaryllisar har fått komma ut från kylen. För tillfället vattnas lökarna sparsamt och har det ljust och trevligt under lampor. Gott folk, det kommer att bli jul hos Petterssons också i år!


11 november 2009

Sommarminnen...



November är i full gång och vad passar då bättre än ta fram lite sommarminnen!? En av de roligare sakerna som händer hos Petterssons sommartid (och förstås också ibland däremellan) är bindande av brudbuketter. Det finns en hel uppsjö av både snittblommor och brudar. Att försöka få båda bitarna kombinerade till en lyckad helhet är verkligt skoj!
Om man går i bröllopstankar och känner sig osäker på vilken typ av bukett man vill ha så är råden: Fundera över vilken stil du gillar och vilken typ av bröllop som kommer att hållas (romantiskt, stilrent, naturligt, lite halvgalet, elegant...). Diskutera sedan fram en lösning gällande buketten tillsammans med en florist, i vårt fall med Stina. En florist har, för det mesta, gjort en hel del buketter och hon/han har nog alltid idéer och förslag på vad som passar bruden i fråga bäst, både färg-, form- och stilmässigt. En florist har också koll på vilka blommor som finns att få tag på (beroende på säsong). Var öppen för förslag!
Om man inte går i bröllopstankar (om det är "överstökat" eller förlagt åt framtiden) så finns det ju ändå inget som hindrar en från att titta på och fascineras av olika modeller och kombinationer av blommor. Rådet för denna grupp lyder: titta och njut :)

08 november 2009

Farsdagen till ära

Det känns som att tiden är mogen för en presentation av Petterssons Trädgårds 25-åriga trotjänare. Utan Mc Cormic International (-64) skulle en hel massa snö förblivit oskottad, ifyllnaden av torv till pannan (som värmer upp växthusen) skulle ha lämnat på hälft och en hel massa andra vardagliga göromål på trädgården skulle ha blivit ogjorda.

Med andra ord, tack vare vår kära traktor hittar kunder till Petterssons (snön är inte ett hinder...), blommor finns till försäljning (värmen i växthuset har hållits jämn) och många av Petterssons arbetstagare har besparats onödigt tungt kroppsarbete - Mc Cormic har fixat jobbet.

Mc Cormic känns lite som en far - han är stor, stark, trygg och fixar det mesta. Vi hoppas att han får vara med en lång stund framöver!

03 november 2009

Väntan



Det är dethär med att hålla tillbaka. Julkänslorna överraskar allt som oftast, fastän lite återhållsamhet gällande det hela ändå vore på sin plats. Det är ju trots allt ännu tre, fyra veckor kvar till första advent. I affären försöker vi motarbeta julkänslorna så mycket vi bara hinner. Det är inte det enklaste när det i förrådet/lagret finns lådor fyllda med nya julgrejer. Det kliar i fingrarna varje gång dörren öppnas.

I väntan på det som komma skall försöker vi frenetiskt behålla fokus på hösten - hjärtlyktor (blossom), ljushus (serholt) , télåda (riverdale) och prickmugg (blossom), trevligt i höstmörkret! Nämen hopps, julgrisarna (serholt) slank ändå med, nåja, man måste ju få förbereda sig mentalt...


01 november 2009

Det tar sig...



Goda nyheter, det tar sig inne i växthusen! Det är konstigt men varje år förvånas man över hur snabbt tiden går. Tänka sig, efter knappt en månad skall julstjärnorna vartefter slussas ut.

Att tiden börjar dra ihop sig märks i allra högsta grad på färgskiftningarna inne i husen. En efter en börjar stjärnorna sakteliga rodna, ja, förutom de som inte skall rodna förstås. Bäst representerade hos oss är olika nyanser av röda stjärnor, men även vita och rosa nyanser finns i rikliga mängder.

I år finns också en hel del "splitternya" julstjärnor i sortimentet, det skall bli mycket spännande att se hur de ser ut sen i verkligheten. Det är nämligen ännu lite för tidigt att uttala sig angående ämnet. Vi väntar tålmodigt på att "Allegra", "Prestige early read", "Cristallo" och allt möjligt annat skall visa sina rätta jag!

Ja, om någon funderar... På bilden höst uppe till höger syns resultatet av vår tillfälliga utrymmesbrist. En del av julstjärnorna rymdes inte på odlingsborden, därför fick de flytta upp en våning...