27 oktober 2009

Förvaring




Vad vore livet utan korgar? Nåja, människors livskvalitet sitter väl inte i materialistiska saker som korgar, men, medge att dessa ihopflätade ting gör livet lite trevligare, lite vackrare och lite mera praktiskt. Speciellt i rådande möss- och vanttider brukar förvaring vara ett lyckat inslag i tamburen.

26 oktober 2009

Favoritfundering



En ganska vanlig fråga, som brukar ställas till oss som jobbar med blommor, är "vilken är din favoritblomma?". När svaret "alla blommor är fina" uttalas så brukar människor (för det mesta) se lika frågande ut som innan svaret kom. Låt oss därför reda ut det hela...

Förstås finns det blommor som man gillar bättre och sämre, orsakerna kan vara allt från doft till hållbarhet. Men, när det kommer till kritan så är alla blommor vackra (oberoende av färg, hållbarhet, doft, form...) förutsatt att de placeras i sin rätta miljö och är "vackert odlade" (alltså, är fräscha och friska). Det absolut finaste är nog när former, färger och stil på blommor harmonierar med den miljö blommorna placeras i.

När det handlar om kombinationer av blommor gäller förstås även samma princip. Om du anlägger en rabatt eller plockar ihop en bukett är det enkla rådet - håll dig till stilen.

För att relatera till bilderna...En lilja (överst på bild) kan vara fantastiskt vacker på sitt rätta ställe, medan en "organiserad" bukett eller ett "fantasibygge" kan vara det perfekta alternativet i en annan miljö. Det är intressant att jobba med blommor, tro inget annat! Fastän det å andra sidan ibland kan kännas som om inga blommor överhuvudtaget är fina och intressanta. Det är så lätt att bli "blind" inför saker man ser varje dag.



21 oktober 2009

Plåtburk



Det är alltid kul med grejer som man kan sätta sin egen prägel på, som denna burk från Blossom. Användningsmöjligheterna är egentligen oändliga. Det är helt upp till ägaren att göra vad man vill av burken. Den kan tjänstgöra som förvaring för kritor, klädnypor, ljus, kvitton, skorpor, knäckebröd, roliga minnen, pengar, löständer, kakor, halsband, knappar, gitarrsträngar eller kärleksbrev.
Eller, så kan den användas som blomkruka, presentförpackning... Nåja, ni har kanske förstått poängen. Burken kan användas på många olika sätt. Jag tror hårt på plåtburkar! Det skulle inte förvåna mig om burken också kan skapa världsfred :)

15 oktober 2009

cactus och crocs



Man må ha vilken åsikt som helst gällande det estetiska i cactusar och crocs-skor. Men, att båda bitarna piggar upp en vanlig tråk-torsdag håller väl de flesta med om!?

Trots att crocs-skorna är snudd på fula vill vi på Petterssons ge dagens eloge till dem. Om inte "gummipaddorna" till skor skulle finnas så skulle vardagen antagligen bli avsevärt mycket mer opraktisk för oss. Crocsen tål både vatten och smuts och är mycket bekväma för fötter som tillbringar dagarna långa på cementgolv (både golven i växthusen och i affären är gjorda av cement; praktiskt - ja, bekvämt - nej).

En eloge bör väl också, för rättvisans skull, ges åt cactusarna. De till affären, för hösten nyinkomna, stickiga cactusarna sprider sannerligen glädje runt sig. Hmm... En cactus, eller två till barnrummet vore kanske en idé? Färgglada, lättskötta, stickiga och roliga - en perfekt växt för alla med barnasinnet i behåll. Det enda kravet som cactusarna egentligen ställer är att skötaren bör kunna hålla fingrarna sådär lagom mycket i styr! Vilken fantastisk växt!



14 oktober 2009

löktider



Till Petterssons anlände en lastbil med lökar häromdagen. Rättare sagt med tulpan-, narciss- och amaryllislökar. Med tanke på att man inom vår bransch alltid måste vara steget före så skulle det gälla att få ner både tulpan- och påskliljelökarna i jorden snarast möjligt (blommorna säljer vi "snittade" sen i vår).

Hyacintlökarna är färdigt planterade sedan september medan amaryllisarna planteras inom de närmaste veckorna. Både amaryllisarna och hyacinterna sätts i kyl för att tas fram närmare jul. Tänka sig, snart är vi redo för både jul och påsk! Om man själv vill driva upp amaryllisar så kan man plantera lökarna runt farsdag och strunta i "kylbehandlingen". Resultatet blir helt bra, fastän kylbehandlingen bidrar till att göra blommorna knubbigare och stadigare. Kolla in http://www.odla.nu/artiklar/amaryllis.shtml för goda tips gällande amaryllisodling hemma!

Om ni vill ha ett projekt att göra på momangen hemma - ta itu med plantering av tulpanlökar! Sätt lökarna på dubbel lökhöjd (lökens höjd x 2) i sandblandad torv, gärna på en solig plats! Men, skynda på! Det börjar snart bli i senaste laget! Lökarna borde hinna rota sig innan vintern kommer på allvar. Glädjande nog är tulpaner lätta att odla, det är ganska omöjligt att misslyckas med en tulpanlöksplantering. För att inte tala om hur trevligt det sen är med tulpaner i rabatten!

Vi planterar inte våra tulpanlökar på friland, plastkorgar är så mycket behändigare för oss. Under vintern förvarar vi dem i "lökkällaren" (där de kylbehandlas) och vartefter tulpaner (och påskliljor) behövs tas lådorna fram och placeras i växthuset för att växa och slå ut.

...på bilderna syns tulpanlökar och den viktiga sandblandade torven....

09 oktober 2009

höstnytt I



Tacka vet jag hösten. Med jämna mellanrum dyker lådor och kartonger upp med nya trevliga grejer till affären.
Titta bara på de nya kuddfodralen från Serholt. Vitt och shabby-chic i all ära, men vem blir inte på gott humör av lite kurbitsmönster i nytappning!? Om ni får panikkänslor kan jag lugna er med att det finns kuddfodral i mera harmoniska färger också.
Linnovas produkter (de rutiga kuddfodralen) är lite mera sansade än Serholts men överlag mycket lyckade. Det är fascinerande hur rutor, ränder och prickar nästan alltid tilltalar oss människor. Undrar om det beror på "jämnheten" i mönstret!? Ögat tilltalas av harmonin?

08 oktober 2009

lägesrapport



Livet spirar sannerligen hos oss för tillfället. I växthusen växer julstjärnorna så att det nästan knakar om det.

I slutet av juli kom den första satsen med julstjärnor från Italien till Esse. Plantorna har med andra ord i dagsläget vant sig med oss, och vi med dem. Till vår stora lycka var sticklingarna i ett alldeles förträffligt skick när de kom! Tack till Italien! Vi är utan att överdriva alldeles fantastiskt glada över årets stjärnor. Rötterna har utvecklats verkligt bra och inga skadeinsekter har setts till, ännu (peppar, peppar). Trots bristen på skadeinsektsproblem finns det ändå tillräckligt med jobb. Julstjärnorna är 25 000 st. till antalet så dagarna fylls lätt med bevattning och utglesning.

Om någon kör förbi våra växthus kvällstid och undrar över varför det lyser så märkligt kring dem så är förklaringen; julstjärnor är kortdagsväxter. Det innebär att stjärnorna kräver ca. 10 h ljus och ca. 14 h mörker varje dygn (för att kunna börja blomma...). Som ni alla säkert märkt uppfyller inte våra finländska förhållanden de kriterierna höst- och vintertid. Därför lyser vi till det lite extra...

03 oktober 2009

premiär



Nya tider hos Petterssons Trädgård. Tro det eller ej, vi skall börja blogga!

Här på bloggen kommer det att avhandlas lite av varje. Allt från hur odlingarna framskrider till vad som är på gång i butiken. Skötselråd och en och annan kafferumsdiskussion ryms kanske också med!? Välkommen att dela livet på och i trädgården!

Premiärinlägget firas förstås med snittblommor - Bupleurum, Arabicum och Knappkrysantem.